Кирил Петков: България няма да ходи на война

Никакви ракети няма да се дават на никой, подкрепата ни за Украйна ще продължи както досега, България ще говори в един глас с всички от ЕС. Време е българската прокуратура да си застане на мястото и на страната на хората, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в района на Стара Загора, където е на инспекция на газовата връзка с Гърция, предаде репортер на БГНЕС.

Петков коментира снощния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, войната в Украйна и посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин у нас днес и в събота.

МВР са свободни да направят нещата, които по закон трябва да направят. Това е единственият начин. Недосегаемите вече не са над закона, заяви министър-председателят.

Разпитвахаме за доклада на Министерство на финансите за одитната агенция, която регулира еврофондовете. Има явни факти когато Владислав Горанов е бил в МФ за поведение на корупция. Разпитвахаме и за разговора ми с Лаура Кьовеши, оповести Петков, който в изявление още сутринта информира, че е дал показания по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и пр-ът на Борисов Севдалина Арнаудова.

Запитан дали от страната ни ще се иска въоръжение за Украйна, Петков отговори:

Никой не отива на никаква война. България напълно подкрепя Украйна - изпращаме хуманитарна помощ, медикаменти, посрещаме бежанци и работим координирано с НАТО по източния фланг. Никой не е говорил с мен от американска страна да искат оръжие, заяви Петков.

Нито ПВО, нито специални ракети - това са фалшиви новини, опитват се да наслагват страх в хората. България няма да ходи на война, категоричен бе Петков.

По думите му, странна е опорката, че арестът на Борисов има цел да отклони вниманието от целта на посещението на Лойд Остин у нас.

Посещението на Лойд Остин показва уважение, каза Петков.

Той съобщи, че има потвърждение от Европейската комисия, че процесът по Плана за възстановяване е технически завършени и скоро ще има дата кога ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде в България, за да подпишат плана. /БГНЕС