Кипчоге води тима на Кения за маратона в Токио

Олимпийският шампион в маратона Елиуд Кипчоге, първият състезател, слязъл под митичната бариера от два часа, и Вивиан Черуйот ще поведат тима на Кения в класическата дълга дисциплина на Игрите в Токио през август.

Кипчоге слезе под два часа на маратона във Виена, но резултатът му не е официален.

Президентът на местната лекоатлетическа федерация Джаксън Тувей заяви, че страната очаква Олимпиада без допинг и се надява, че селектираните атлети ще бягат без забранени субстанции в телата си. „На последните Олимпийски игри в Рио нашата лекоатлетка, която спечели женския маратон, бе срам за нас“, каза Тувей, говорейки за Джемима Сумгонг, която даде положителна проба за ЕПО и получи осемгодишна забрана. Повече от 40 кенийски атлети получиха наказания от януари 2019-а насам поради употреба на допинг. Маратоните при мъжете и жените на Игрите в Токио ще се проведат в японския град Сапоро съответно на 8 и 10 август. 35-годишният Кипчоге написа история през октомври, когато пробяга маратонската дистанция от 42.195 км за 1:59.40 във Виена. Олимпийският шампион, който държи и официалния световен рекорд от 2:01.39, спечели тазгодишния Лондонски маратон през април преди невероятното си постижение на неофициалното събитие в австрийската столица. Това ще бъде петото участие на Олимпиада за Черуйот, която очаква с нетърпение да направи впечатление в дебюта си в маратона на Игрите. „Това е най-добрият маратонски тим, който Кения някога е избирала и за мен е чест да бъда от него“, каза 36-годишната ветеранка, която стана първата кенийка, която печели дубъл на Световното в Даегу, Южна Корея, триумфирайки на 5 000 и 10 000 м през 2011. „Целта ми е да тренирам усилено и да остана фокусирана за подиум в Сапоро“, каза Черуйот, която се цели в участие на маратона в Лондон през април като подготовка за Токио.

Черуйот спечели Лондонския маратон преди две години.

Останалите осем атлети в тима са световната рекордьорка при жените Бригид Косгей и действащата световна шампионка Рут Чепнетих, а Валери Аябей и Сали Чепйего ще са резерви. /БГНЕС