„Кикимора“ взривиха "Sofia Live Club" с як концерт и парчета от новия си албум

"Sofia Live Club" бе нажежен до максимум от експлозивния концерт на една от най-емблематичните български рок банди – „Кикимора“.

Групата с основател Николо Коцев и членове Николай Тодоров – барабани, Никола Здравков – соло вокал, Николай Цветков – бас китара и Александър Антов – клавир, „заби“ вчера вечерта свои познати парчета, но и направи представяне на някои от песните в новия ѝ албум, който трябва да излезе съвсем скоро. Албумът се казва ”For A Broken Dime“ („За един пукнат грош“) и съчетава характерното за групата звучене с малко по-модерен и характерен за новите тенденции саунд.

Специално за БГНЕС група „Кикимора“ сподели минути преди излизането на сцената какво да очакват феновете от нея скоро, как се зареждат музикантите преди концерт и кое е това, което ги държи заедно вече 11 години и което ги движи да създават все по-качествени продукти.

„Концерта представя само авторски материал върху цели три албума на групата. И най-вече материал от новия ни албум. Той звучи модерно, радиофонично, обляга се и на блус основата на рок музиката. Надяваме се, че ще бъде поне толкова харесан, колкото предния ни албум“, каза двигателят на групата Николо Коцев.

Новият албум е почти готов, по него има още съвсем малко работа. Излизането му е станало възможно благодарение на финансовата помощ на Национален фонд „Култура“. Сега Групата е в процес на търсене на компания-издател. Веднага след завършването той ще бъде представен на възможни партньори.

Предишният албум на групата “Dirty Nails” беше издаден миналата година от британската компания "Escape Music" и се разпространява в почти целия свят. Албумът получи ласкави отзиви в международната преса, като дори влезе в Топ 50 на най-добрите рок албуми на годината в класацията "Denim & Leather" - на завидното 9-то място.

Новият албум съдържа 10 авторски песни и продължава традицията на предходния, като се отличава с високо вокално и инструментално майсторство.

Група „Кикимора“ е създадена от китариста, цигулар и композитор Николо Коцев, който преди това живее доста години извън пределите на страната, но чувствайки жажда за търсене на нови пътища, решава да се върне в родината си и именно в отговор на тази жажда, създава своя група. Годината е 2011 и много скоро групата започва да издава парчета, които се пеят от всички, „настъпва“ и на големи сцени. Не след дълго идва и първият албум. Настъпилата пандемия обаче поставя бариери пред нея, налагайки се да преустанови участия. Това обаче се оказва ново вдъхновение за Николо, който решава да бъде записан нов албум, изцяло на английски. Така на 15 май 2021 г. излиза „Dirty Nails”.

Името на групата се корени в древнославянската митология, „Кикимора“ е славянски дух с две лица – добро и лошо. В това се крие и символиката на групата – главно със социална насоченост, представяща светлината, но и мрака на съвременния свят.

Групата записва в дома на Николо в студио, наричано от него „бърлогата на „Кикимора“.

Това, което държи групата заедно, е приятелството, сподели преди концерта снощи басистът Николай Цветков.

„За всички тези почти 11 години вече, се познаваме много добре, знаем във всеки един момент кой какво ще направи, дори да е импровизация. И това създаване на нови неща на момента, постигнато само с един поглед между нас на сцената, ни доставя удоволствие“.

„Желанието да бъдем в една общност, която създава, желанието да творим нова музика, да бъдем заедно на сцена – това е, което истински ни сплотява“, заключи от своя страна Николо Коцев. /БГНЕС