Киев се готви за дълги спирания на тока заради руските бомбардировки

Украинските власти предупредиха жителите на столицата Киев да очакват прекъсвания на електрозахранването, които да продължат повече от четири часа, заради руските атаки срещу енергийната инфраструктура.

Честите прекъсвания на електрозахранването засягат не само Киев, но и централните райони на Украйна, включително град Днепър.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че около четири милиона души са засегнати, но "обстрелът няма да ни сломи". През този месец Русия изстреля десетки ракети и безпилотни летателни апарати иранско производство. "Енергийната инфраструктура на Украйна е засегната от въздушните атаки, а президентът Зеленски заяви, че около една трета от електроцентралите в страната са разрушени.

Според частната енергийна компания ДТЕК Киевският регион е загубил 30% от капацитета си, което означава, че ще се наложи "безпрецедентно" прекъсване на електрозахранването. Прекъсванията на електрозахранването означават ограничения в използването на уличното осветление и обществения транспорт, задвижван с електричество, освен дискомфорта в домовете на хората.

ЕС и други международни съюзници на Киев осъдиха преднамерените нападения срещу гражданска инфраструктура - атаки, които Украйна разглежда като военни престъпления.

Вторият украински град Харков, силно пострадал от руския обстрел, също е изправен пред режим на тока, както и централните градове Житомир, Полтава и Чернигов.

Русия засили ракетните си атаки срещу украинските електроцентрали и друга гражданска инфраструктура в отговор на бомбардировката на Керченския мост от 9 октомври - ключова връзка с анексирания от Русия Крим.

Президентът Владимир Путин нарече този взрив украински "терористичен акт". Мостът е символ на кампанията му за присъединяване на големи територии от Украйна към Русия./БГНЕС, Би Би Си