Хутите проведоха масов митинг за Газа

Хиляди хора се събраха в подкрепа на Газа в контролираната от бунтовниците йеменска столица Сана, скандирайки антиамерикански и антиизраелски лозунги.


През последните седмици хутите извършиха повече от 20 нападения срещу търговски кораби в Червено море, като заявиха, че действат в знак на солидарност с палестинците в лицето на войната на Израел срещу Хамас.

От избухването на войната на 7 октомври подкрепяните от Иран бунтовници организират ежеседмични протести в Сана, но петъчната демонстрация е "най-голямата" досега, заяви говорителят Мохамед Абдел Салам.

"Милиони хора" взеха участие, заяви той в социалната медия X.

Фотограф, който сътрудничи на АФП, стана свидетел на прелитането на бунтовнически хеликоптери и военни самолети над тълпите.

Въздушни кадри, публикувани от медийния център "Ансарула" на хутите, показаха море от протестиращи, заляли столичния площад "Ал-Сабин", носещи палестински знамена и знамена на Хизбула.

"Аллаху Акбар (Бог е най-велик). Смърт за Америка. Смърт за Израел", скандираха те.

Демонстрантите също така държаха снимки на бойци хути, убити при американските удари по бунтовнически кораби в Червено море.

Американските военни заявиха, че са потопили три лодки на хути след нападения срещу контейнеровоз, управляван от транспортния гигант Maersk. Бунтовниците съобщиха, че 10 техни бойци са били убити.

"Предизвикваме те, Америка, да се приближиш до нашите брегове", заяви привърженикът на хутите Абдулкарим ал-Марвани, който участваше в протеста.

"Ще превърнем морето, както превърнахме земята, в гробище за Америка и Израел. Ще превърнем морето в зона на удавяне и изгаряне за Америка и Израел", добави той.

Нападенията срещу корабоплаването от страна на хутите, които контролират голяма част от крайбрежието на Червено море в Йемен, доведоха до сериозни смущения в работата на водния път, по който се осъществява около 12 % от световната търговия. /БГНЕС