Хуркач срази Медведев за титлата в Хале

Хуберт Хуркач спечели титлата на тенис турнира от сериите АТП 500 в германския град Хале, след като се справи със световния номер 1 Даниил Медведев в два сета – 6-1, 6-4, за малко над час игра. Полякът демонстрира страхотен тенис и закономерно ликува с първи трофей на тревна настилка в кариерата си.

Хуберт Хуркач.

Мачът започна отлично за петия в схемата, който на полуфиналите обърна Ник Кирьос след голяма драма и два тайбрека на сметката си. Той дръпна на бърза ръка с 5-0 в откриващата част, а руснакът успя все пак да избегне „геврек“. Във втория играта бе по-равностойна, но пробивът на Хуркач още в първия сервис гейм на Медведев за сета направи разликата в края. Двубоят за кратко бе прекъснат заради жена, излязла на корта с фланелка с надпис "Остават още три години". Тя бързо бе изведена от стюардите. Подобно нещо се случи в полуфинала на Ролан Гарос между Каспер Рууд и Марин Чилич, когато жена се завърза за мрежата в знак на протест.

Полският тенисист, 12-и в света, игра великолепно на собствен сервис, като завърши с девет аса, загуби едва пет точки при свое подаване и не даде нито една възможност за пробив на съперника. Хуркач продължава да бъде перфектен във финалите, които е изиграл до момента – пет от пет, като това бе първата му титла за годината.

Медведев продължава да търси първия си трофей за годината след пораженията от Рафаел Надал на Аустрелиън Оупън в пет сета и от нидерландеца Тим ван Рийтховен миналата седмица на финала в Хертогенбош, отново на трева – любопитното е, че тогава той отстъпи с идентичен резултат на днешния – 4-6, 1-6. Номер 1 в света остава с една титла в кариерата си на трева – в Майорка, през 2021 година. Той няма да играе на Уимбълдън, който стартира на 27 юни, заради забраната за участие на руски и беларуски тенисисти поради инвазията на Украйна. /БГНЕС