Хулуси Акар: Промяната на статута на проливите не е от полза за никого

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че игнорирането на условията на Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите няма да донесе полза на нито една страна.

„Турция продължава строго да изпълнява всички точки на конвенцията за проливите, включително членовете 19, 20 и 21 на този документ“, каза Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Коментирайки ситуацията в Украйна, турският министър отбеляза, че както Украйна, така и Русия са съседни на Турция страни, с които Анкара развива положителни отношения. „Наблюдаваме процесите с тревога и загриженост. Сериозно сме загрижени, че умират хора. Турция е уважавала и уважава суверенитета, границите и териториалната цялост на всички съседни държави. Ние се придържаме към тези принципи и по отношение на Украйна. Надяваме се на скорошен мир и урегулиране на проблема по дипломатически път“, заяви Акар.

Той подчерта, че Анкара не признава действията на руската страна спрямо украинския суверенитет и териториална цялост. „Виждаме и говорим за действия, противоречащи на нормите на международното право. Турция е готова да положи всички усилия за излизане от хуманитарната драма“, посочи Акар.

Министърът на отбраната отбеляза, че Турция приветства всички усилия за дипломатически и политически изход от създалото се положение.

„Конвенцията от Монтрьо работи успешно дълги години в името на интересите на крайбрежните страни. Промяната на статуквото и игнорирането на Конвенцията няма да донесе полза на нито една от страните. Смятаме, че всички страни трябва строго да изпълняват условията на този договор. Турция се обявява за мир и стабилност в Черноморския регион“, подчерта Акар.

Той също така отбеляза, че е неприемливо превръщането на Черно море в зона на конкуренция. /БГНЕС