Хърватия: ЕС ще започне преговори за членство с Босна до края на 2023 г.

Преговорите за присъединяване между Европейския съюз и Босна и Херцеговина са на път да започнат в края на тази година или в началото на 2024 г., заяви първият дипломат на Хърватия.


"Можем да очакваме началото на преговорите за присъединяване между Босна и Херцеговина и ЕС, ако не до края на тази година, което би било най-добре, то със сигурност в началото на следващата година", заяви Гордан Гърлич Радман на годишния стратегически форум в Блед, Словения.

Босна и Херцеговина получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември миналата година. Според Гърлич Радман това е силен сигнал, като добави, че страните от Западните Балкани могат да постигнат значителен напредък до 2024 г., съобщи Анадолската агенция.

В понеделник, също в рамките на форума, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди ангажимента на блока за разширяване към държавите от Западните Балкани до 2030 г., като заяви, че ЕС трябва да е готов за нови членове.

Двудневният форум, който се провежда в живописната алпийска местност на езерото Блед, е среща на представители на политическите среди, бизнеса и гражданското общество от Централна и Югоизточна Европа.

През 2003 г. на срещата на върха на лидерите на ЕС в Солун, Гърция, шестте страни от Западните Балкани бяха определени като "потенциални кандидати".

Докато Босна и Херцеговина и Косово все още се считат за потенциални кандидати, Черна гора, Сърбия, Албания и Северна Македония придобиха статут на държави-кандидатки през годините.

Украйна и Молдова също бяха обявени за страни-кандидатки през юни 2022 г.

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а от 1999 г. е страна кандидат. Преговорите за пълноправно членство започнаха през октомври 2005 г., но през последните години са в застой поради политическите пречки, издигнати от някои държави. /БГНЕС