Христов: Договореностите с "Джемкорп" още са в сила, възмони са финансови претенции

В меморандума с "Джемкорп" (Gemcorp) "има много нарушения", обяви министърът на енергетиката Росен Христов, който направи оглед на ВЕЦ "Цанков камък", където през седмицата бе приключен сложен ремонт заради авария, която спря централата.

Коментарът на енергийния министър беше направен, след като от ГЕРБ днес обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР по случая с "Джемкорп". От ПП заявиха, че меморандумът е прекратен, а ГЕРБ измества фокусът на общественото мнение.

ГЕРБ: Петков е дал цялата ни енергетика на концесия, далаверата "Джемкорп" не е прекратена

ПП: "Джемкорп" е куха тема отдавна, ГЕРБ искат да отклонят вниманието

Меморандумът е подписан без съгласуване между ведомствата, каза министър Росен Христов, цитиран от БНР.

"Такива меморандуми и договори минават през съгласуване в повечето министерства, включително външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да приключи преговорите и да подпише такъв меморандум. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите".

Договореностите с "Джемкорп" все още са в сила, допълни министърът:

"Тъй като това, което бившият министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно споразумение и прекратяване според един от членовете на договора, вместо да го прекрати едностранно с едномесечното предизвестие, което е предвидена процедура по друг член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано споразумение за взаимно прекратяване, този меморандум де факто все още е в сила. Ние го прекратихме естествено едностранно, но докато не изтече този едномесечен срок, който е предвиден в този член, фактически меморандумът ще бъде в сила и ние няма какво повече да направим", коментира Росен Христов.

От "Джемкорп" могат да предявят финансови претенции към държавата, предупреди министърът. /БГНЕС