Христос Воскресе! Великден е!

Православният свят посрещна Христовото Възкресение. В София хиляди миряни се стекоха пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където точно в полунощ, врачанският митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение. След това три пъти каза на събралото се множество: „Христос воскресе“, а те му отвърнаха с: „Воистину воскресе!“, предаде репортер на БГНЕС.

На живо чу евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на храма и председателят на 45 Народно събрание Ива Митева. Последва Пасхалното послание към българския народ от патриарх Неофит, в което Негово светейшество пожела мирът и благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

След това последва традиционното обикаляне на храма със запалена свещ от пламъка на благодатния огън, който по-рано днес пристигна от Йерусалим у нас.

„Най-важното чудо, от което имаме нужда, е да сме живи и здрави. Друго не ни трябва. Другото ще си го направим и ще го постигнем“, заяви Васил Георгиев.

„Христос воскресе. Човечеството има нужда от мир, любов и благоденствие“, каза Радка Иванова.

Христо Пулов държи свещ и кандило, в което грее пламъка от благодатния огън.

„Имаме нужда най-вече от доброта, разбирателство, мир“, заяви той.

Цветелина пък пожела на всички: „Здраве и благоденствие".

В следващите 40 дни хората ще продължат да се поздравяват с Христос Воскресе!/БГНЕС

Тагове: