Христо Иванов за преговорите с ГЕРБ довечера: Надявам се на здрав разум и отговорност

Надявам се на здрав разум и отговорност. Това заяви лидерът на “Да, България” Христо Иванов във връзка с преговорите, които се очаква да се проведат по-късно днес между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде репортер на БГНЕС.

“Здрав разум означава разбиране, че България може да се стабилизира само ако продължим реформите”, обясни Иванов. И допълни, че се надява днес да получи ясен и детайлен отговор дали ще има реформи. "Ако не получим отговор - тогава няма смисъл". Важно е да седнем и да подпишем един документ, независимо как ще го наречем, в който гарантираме, че ще има реформи, обясни лидерът на "Да, България".

"Не можем да говорим за смяна на министъра на финансите, той не се казва Асен Василев, а министър "Еврозона". И ако сега изпуснем този прозорец не знам кога отново ще се отвори. Не можем да сменим и Тодор Тагарев", коментира още Иванов.

"В нашата коалиция сме събрани три демократични поколения. Трябва да подходим мъдро, за да водим българската държава напред. На българския герб и на НС е записано, че "Съединението прави силата". Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия. Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили. Заедно с "Продължаваме промяната" да водим България напред", заяви Атанас Атанасов.

"Ние представляваме една общност, която е разнородна, но има общи характеристики. Ние сме свободните хора на България, които създаваме добавената стойност, и сме проевропейски. За да бъдем адекватни като общност, трябва да сме заедно. Заедно сме по-сини, знаещи и можещи". Това каза в словото си пред конференцията съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Има една общност, която се страхува от промяната. Има общност, която си спомня миналото с носталгия. Има и една общност, която се чувства прецакана, и нейн лидер е човек, който ни обяснява, че нищо не зависи от тях, а сме колония на Запада. Грешката на нашата общност е , че ние се чувстваме по-умни, но това е погрешно. Не можем да изпарим другите общности, не можем да не бъдем обединени, трябва да осъзнаем реалността, задачите, които си поставяме, трябва да са реални. Когато се пишеше Конституцията, Луканов следеше най-много съдебната власт да бъде отделена от демократичната общност. 30 години по-късно ние направихме връзката между съдебната власт и демокрацията. Това е една голяма победа", отбеляза Петков.

И допълни, че следващите реформи трябва да бъдат направени в службите, които "се намесиха на изборите и изхвърлиха в кошчето половин милион гласа". "Ние имаме задачата да демократизирахме тези служби и регулаторите и да ги направим институции, а не да ги превземем", допълни Петков.

"Настроенията на членовете на "Да, България" са в посока Европейската народна партия. Има вариант, обсъждани са варианти за АЛДЕ, но по-скоро настроенията са към ЕНП" - така депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира предстоящия избор на европейско политическо семейство, към което партията да се присъедини.

"Днес страната е в по-добро състояние, и това е и заради усилията на "Да, България". Стоят много предизвикателства - повишаване на качеството на живот, борба с корупцията, включването на гражданите в управлението. Това изисква ускорени реформи", каза лидерът на "Зелено движение" Тома Белев.

"Да, България" днес провежда Трета национална конференция. Партията на Христо Иванов решава към кое политическо семейство в Европа да се присъедини на прага на европейските избори - дали да отиде при десницата от ЕНП, след като на предишния форум обяви курс към одесняване.

Партньорът на Иванов в коалицията "Демократична България" - ДСБ, е част от Европейската народна партия, където членуват също и ГЕРБ, и СДС.

Часове след форума на ДБ започват преговорите с ГЕРБ-СДС, от които зависи дали ще има ротация в управлението, или предстоят предсрочни парламентарни избори. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов е част от преговорния екип на "Продължаваме промяната - Демократична България". Неговата позиция е, че на страната не са нужни нови избори, а ако се стигне до тях, то трябва да се проведат много бързо.

Конференцията днес е и причина преговорите с ГЕРБ-СДС, насрочени за събота сутрин, да бъдат отложени с 8 часа.

БГНЕС припомня, че през седмицата Борисов поиска и получи мандат от делегатите на Националното съвещание да представи проекта на споразумение за коалиционно управление. Преговорите тази вечер ще бъдат водени от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян.

ПП-ДБ ще бъде представена от лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов./ БГНЕС