Христо Иванов: Третият мандат не е търг, а огромна отговорност

Не трябва да гледаме на третия мандат като на търг или състезание. Това е сериозна отговорност и затова ние сме длъжни да предложим формула за управление.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод третия мандат, който предстои да бъде връчен от президента Румен Радев. Според него формулата на управление е възможна, но тя зависи и от останалите политически фигури в досегашната коалиция.

Христо Иванов описа третия мандат повече като кризисен, отколкото политически. Той смята, че се изисква повече посредничеството, отколкото опит за индивидуално лидерство.

“Трябва да се обединим около разбирането, че още едни избори дават голяма вероятност за ситуация, в която е невъзможно да се формира управление и ясен курс за страната. Струва си да опитаме да възстановим досегашната конфигурация в парламента. Защото това е, което сме обещали, явявайки се на изборите преди това”, каза още той, цитиран от пресцентъра на "Демократична България".

Христо Иванов смята, че евентуално правителство при трети мандат ще има много по-ограничен обхват и теми, върху които се фокусира.

“Това е кабинет, излъчен в условия на криза. “Демократична България” дава хоризонт на такъв кабинет до януари 2024 г. и да покрие времето за подготовка и въвеждане на еврото”, каза лидерът на парламентарната група на “Демократична България”.

“При евентуални избори страната ще бъде изправена пред енергийна криза, новата COVID вълна, финансовите проблеми, които засягат цяла Европа, всичко свързано с руската агресия в Украйна, съдебната реформа и Плана за възстановяване”, допълни той.

Христо Иванов коментира и фигурата на бъдещия премиер, ако се състави кабинет с третия мандат. Според него е важно акцентът да бъде върху хората, които могат да свършат конкретна работа, а не политическите лидери.

“Би било най-добре да се обединим около фигура от “Продължаваме промяната”. Те имат моралното право като политическата сила, която е с най-много гласове и получи мандата на обществото за управление”, допълни той. /БГНЕС