Христо Иванов: Такъв законопроект няма и няма и да има

Такъв законопроект няма. За да има законопроект, той трябва да е минал на някакво ниво на политическо съгласуване. Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в ка-къвто и да било политически формат. Това каза Христо Иванов от "Демократична България" (ДБ) във връзка с изтеклия в публично пространство български вариант на закон "Магнитс-ки", предаде репортер на БГНЕС.

„Второ – нека да кажа, че това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този вид”, каза Иванов. По думите му очевидно тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. „Ние по никакъв начин не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже - такъв законопроект няма и няма и да има", заяви Иванов.

"Разбирам защо се появява сега този пас към медиите, защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по "Магнитски" и се притесняват от това, че България се превръща в страна, която така да се каже е траен, редовен клиент на този санкционен механизъм и ние по някакъв начин ще трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции", каза Иванов.

Според него вместо да се занимаваме с това, трябва да си оправим прокуратурата.

„Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция или тяхното оборване пред независим съд и пред прокуратура, на които можем да имаме доверие, България ще бъде отворена към това външни фактори, включително САЩ, да правят подобни интервенции, които създават абсолютно извънредна ситуация, които после се чудим как да ги уредим, и чудейки се как да ги уредим и да произвеждаме ето такива публични драми”, заяви съпредседателят на ДБ, обръщайки се към всички политически партии у нас.

Изходът е да си оправим прокуратурата, смята Иванов. "И в ГЕРБ, и в ДПС са абсолютно наясно с това нещо, просто трябва да излязат от политическия си ступор и да вземем реше-ние принципно да си оправим къщичката", заяви още той. /БГНЕС