Оставки в "Демократична България"

Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че подава оставка като председател на партията, която е част от коалицията претърпяла сериозна загуба на изборите в неделя. Председателят на ДСБ Атанас Атанасов също подава оставка. Председателите на "Зелено движение" Владислав Панев и Борислав Сандов, които са партньори на "Демократична България" взеха същото решение.

Аз нося отговорност за този резултат, този резултат е много лош, призна Иванов във видео, излъчено във Фейсбук страницата на "Да, България", предаде репортер на БГНЕС.

Днес проведохме изпълнителен съвет на партия "Да, България" и на него се обединихме около мнението, че резултатът е много лош. Той показва отстъпление от резултатите през април и юли. Това е сериозен удар. Това е много сериозен знак от нашите поддръжници, от членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към нас. От тази гледна точка искам да кажа, че причините са много и най-различни - те трябва да бъдат анализирани, но трябва и да се носи отговорност, каза Иванов.

Днес, аз си подавал оставката като председател на „Да, България. Колегите ми от Изпълнителния съвет също си подават оставката. Утре свикваме Национален съвет на партията, на който ще предложим насрочване на Национална конференция, която да избере ново ръководство на „Да, България”, съобщи Христо Иванов след поражението на изборите в неделя.

Иванов съобщи, че ще предложи преди националната конференция да бъдат проведени поредица от дискусии за бъдещето на партията. Считам, че моята отговорност и моята оставка е важна предпоставка за дискусия, назоваване на проблемите и търсене на решения, добави той.

Иванов ще предложи да бъде даден мандат на бъдещата парламентарна група на „Демократична България” за подкрепа на бъдещо управление с мандат на „Продължаваме промяната”.

Според него не може вътрешнопартийните процеси в "Да, България" да се отразят на коалицията, нито на перспективите за излъчване на управление.

И аз, и Изпълнителният съвет ще продължим да действаме в оставка до избирането на ново ръководство, заяви още Иванов.

"Сърдечно благодаря на хората, дали своя глас за Демократична България, на кандидатите ни в листите, на доброволците и на всички активисти за всеотдайната и безкористна работа. Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност. На основание чл 21, ал. 1 от Устава на ДСБ, след съгласуване с Националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свикам Национално събрание на ДСБ за избор на Председател и Национално ръководство", написа Атанас Атанасов във Фейсбук профила си днес.

"В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито.", казва още Атанасов и изразява благодарност към Председателския съвет на Демократична България за съвместната им работа. "За мен е чест да сме от един отбор!", заключва той. /БГНЕС