Христо Иванов: Мнозинството ще може да функционира самостоятелно

Мнозинството, което започва да се формира, ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ. Тоест, без политическите формации, които са носители на корупционния вирус.

Това каза съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в началото на консултациите при президента, предаде репортер на БГНЕС.

Тази карантина е важна предпоставка за започване решаване на проблемите. Пред това управление има възможност за рестарт на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, посочи Иванов.

Според него новото управление ще може да започне трансформация и модернизация на администрацията.

ДБ влиза в това мнозинство с намерение да внесе капитала, който нашата формация има, каза още Иванов.

От своя страна Атанас Атанасов не се съгласи с някои от назначения в сектор „Сигурност”, извършени по време на двете служебни правителства, визирайки главния секретар на МВР.

Секторът за сигурност трябва да има много добра координация между парламент, изпълнителна власт и сектор за сигурност като цяло, каза още Атанасов и заяви, че прокуратурата трябва задължително да бъде извадена от кръга на органите.

Веднага след приключване на консултациите при президента Иванов и Атанасов направиха изявление пред медиите.

Очакваме преговорите с "Продължаваме промяната" да приключат утре. Става забавяне изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме продължението по отделните политики. Не става дума за проблем или някакви различия. Не правете спекулации, предупреди Христо Иванов.

Ние виждаме своята роля като гаранти за определена политическа насока. Това включва демократичната привързаност на бъдещия кабинет, отстояването на придвижването към Шенген и еврозоната, съдържателната интеграция в НАТО, заяви Иванов и уточни: Управлението ще бъде стабилно само ако разбере, че трябва да връща, а не да концентрира власт.

Според него мандатоносителят трябва да получи голям кредит на доверие, защото иначе няма да има управление.

Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Може да се окаже, че имената, които са публикувани като министри, не са тези, заяви от своя страна Атанас Атанасов. /БГНЕС