Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС продължават да са заложник на корупционни групи

Корупцията е фундаментален проблем на националната сигурност. Корупцията разрушава институциите, разрушава републиката. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в декларация от парламентарната трибуна, предаде репортер на БГНЕС.

„Поставяме като крайъгълен камък на нашия подход по отношение на съставяне на правителство именно тази тема“, каза Иванов и допълни: „Ние ще подкрепим правителство и ще работим за правителство, което може да се справи с този проблем“.

Той благодари на представителите на „Има такъв народ“, партията победител на предсрочните избори, за стартираните разговори за подкрепа за съставяне на редовно правителство. „На този етап това са просто разговори, не са насочени за постигане на споразумение. Тези разговори се водят без да има обявени имена, за да можем да оценим дали заявките, които се правят, са твърд политически ангажимент. Второ – до каква степен хората, които се предлагат, могат да реализират тези заявки, защото това опира до човешкия фактор. На трето място – в разговорите беше включено ДПС. Това е сериозен проблем“, посочи още Христо Иванов от трибуната.

Той припомни, че от ДБ многократно са призовали формулата за бъдещото управление да стъпва на ясна воля за това да се осигури управлението, не само правителството, защото едно е процес, ав второто еднократно гласуване на състав на кабинет. „На управлението да му се осигури възможност да прилага една решителна програма, с личен състав, който може да я предложи, в парламентарна конфигурация, която може да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС. Няма никакво съмнение, че за ГЕРБ и ДПС са гласували стотици хиляди български граждани, чийто вот трябва да бъде уважаван. Няма никакво съмнение, че в ПГ на двете политически формации има много колеги, с които може да се работи. Добре дошли са да подкрепят правилните решения, обаче истината е, че тези две политически формации продължават да бъдат заложник, в своите ядра, на едни организирани корупционни групи, около Борисов и около това, което наричаме сарая“, коментира още Христо Иванов. /БГНЕС