Христо Иванов: ББР последната усмивка на Доган ли е

Надяваме се служебното правителство да освети кредитите на Българската банка за развитие (ББР), заяви пред бТВ Христо Иванов от Демократична България.

Според Иванов специализираното правосъдие се оказало сляпо за Делян Пеевски, за чекмеджетата, за официалната вила. „Това е огромният проблем. Едни хора с бизнес биват подлагани на диспропорционална репресия, а за други политически фактори правосъдието се оказа абсолютно сляпо”, смята Иванов.

Според Иванов закриването на специализирания съд е част от по-цялостна съдебна реформа. „Времето не ни стигна, но това е и добре, защото ще ни позволи да проведем повече дискусии. Вярвам, че този диалог ще продължи и в следващия парламент“, каза той.

Относно коментарите на служебния икономически министър, че Българската банка за развитие е давала големи суми пари на свързани фирми, Иванов каза, че големият проблем е в липсата на реакция от институциите.

„Не виждам адекватни реакции и се надявам служебното правителство да осветли ситуацията с тези кредити в ББР”, каза Иванов. „Проблемът е в усмивката на Ахмед Доган. ББР е създадена да подпомага стартиращи бизнеси. Когато „Булгартабак“ получава финансиране от ББР, това не е нито малко, нито средно, нито иновативно предприятие, нито отговаря на критериите. И тук виждаме едно отклоняване от целта на банката. И възниква въпроса – това поредната усмивка на Доган ли е”, запита Христо Иванов.

Според лидера на ДБ отклоняването на банката от нормалната ѝ дейност се обяснява с политическо влияние. /БГНЕС