Христо Иванов: Ако има шанс за правителство в този парламент, то е с втория мандат

Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата изключителна сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка, това е с втория мандат. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов съобщи, че все още от ДБ са готови да продължат преговорите с „Продължаваме промяната", които по Конституция следва да получат втория мандат за съставяне на правителство, или т.нар. кабинет на малцинството, но ПП са тези, които трябва да решат дали да поемат тази отговорност.

Той подчерта, че ДБ отдавна има и позиция, че няма да подкрепи правителство с мандатоносител ГЕРБ. „Кандидатурата на проф. Габровски, колкото и той да заслужава уважение и да е респектираща фигура, не виждам как би могла да промени тази наша позиция", обяви Иванов.

Компромиси от ДБ са склонни да правят, но това не включва не включва подкрепа за мандат на ГЕРБ, категоричен е той.

Иванов посочи, че има доста натрупали се разделителни линии между политическите партии, но не вижда желание от тяхна страна да ги преодолеят, а нови избори няма да ги изтрият, само ще ги задълбочат. „Все по-ясно се налага един предизборен тон на говорене", отбеляза той. По думите му се инвестира в задълбочаване на недоверието и от страна на политическите формации, и от страна на президента./БГНЕС