Христо Даскалов: На Капитан Андреево чакат връщането на „правилните сили”

Някой е забранил да се извършва одит на колегите на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи на пресконференция днес директорът на БАБХ Христо Даскалов, който заедно със зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, представи резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на граничния пункт, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Иван Христанов (л.) и проф. д-р Христо Даскалов (д.)

От 2013 г. до днешна дата не е правен одит на колегите на ГКПП „Капитан Андреево“, някой е забранил. В рамките на 4 дни беше направен одит от мисия, изпратена от Европейската комисия. Предварителният доклад вече е при нас, анонсира в началото директорът на Българската агенция по безопасност на храните.

По думите му има констатирани нарушения на всички 6 обекта, предоставени на БАБХ, за да осъществява официален контрол на всички влизащи в България храни. Те са били под наем през последните десет години на тази и на предходната фирма и не може това да бъде приписано на БАБХ. Трябва да се направи пълен основен ремонт на новопостроени сгради, подчерта той.

„Има промяна на предназначението на някои сгради, което може да доведе до спиране на контрола по отношение на някои продукти – фуражи. Тази сграда е офис на предишната и на сегашната фирма-наемателка“, заяви още проф. Даскалов и допълни, че има констатирани нарушения и по отношение на фитосанитарния контрол.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че сигнали за нарушенията ще бъдат подадени до компетентните органи – ГДБОП и Прокуратурата.

Той е категоричен, че липсват аргументи и причини пунктът да бъде отдаден под наем на една фирма, както и че управлението през последните десет години е свързано с едно и също лице от подземния свят на България.

Трима висши държавни чиновници бяха заплашени, на поне двама души бяха предложени подкупи, за да се откажат. Заплахите продължават и до ден-днешен. Трима инспектори не дойдоха на работа като си пусната болнични буквално вечерта преди започване на одита. Имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашени, заяви Христанов. Той подчерта, че са сезирани компетентните органи.

„Въпросната фирма отказва да освободи помещението на БАБХ на границата“, обясни той и уточни, че става въпрос за „Евролаб“. След няколко дни и седмици ние няма да можем да ги спрем, защото няма да можем да бъдем на съответните постове, каза той и допълни, че някои от хората чакат старата власт да се върне, за да продължат закононарушенията.

Привлякохме екип от аналитици и установихме смущаващи нарушения по отношение на лабораторния контрол – партиди със завишено наличие на пестициди, сподели Христанов. „От януари 2020 г. до ноември 2021 г. лабораторията е регистрирана повече изследвания отколкото технически е способна да извърши“, каза още замистник-министърът на земеделието, като данните ще бъдат представени утре да прокуратурата. „Честотата на отхвърлените проби е с 350% по-висока“, каза още той. /БГНЕС