Хора от 5 села блокираха движението по магистрала "Струма"

Жители на пет благоевградски села блокираха магистрала "Струма" при 91 км край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Протестиращите от петте благоевградски села – Мощанец, Покровник, Падеш, Лешко и Габрово, настояват за адекватни действия свързани с моста на река „Струма” между Благоевград и Покровник. По моста минава и газозахранването на Благоевград.

След протест около 15 минути, когато блокираха двете кръгови между Благоевград и ГКПП Стане Лисичково, директорът на Областно пътно управление инж. Иван Кунев им обясни, че процедурата за избор на изпълнител стартира след седмица. Старият мост трябва да бъде разрушен и на негово място трябва да бъде изграден нов. Цялото съоръжение е компрометирано.

Кунев обясни, че цялата процедура – до края на строителството, ако няма обжалвания, ще продължи 390 дни.

Протестиращите казаха, че трябва да се търси друг вариант за по-срочно изпълнение на този ремонт и поискаха разследване на фирмата, която чрез добив на инертни материали е подкопала една от колоните на моста.

В 18.45 часа протестиращите блокираха и двете платна на АМ „Струма” при 91 км със скандирания „Искаме си моста”.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, който също присъства на протеста поиска облекчаване на процедурите, тъй като са много сложи и отнемат твърде много време.

На място дойде и областният управител на Благоевград. Няколко минути преди 19 часа протестиращите освободиха магистрала „Струма”. /БГНЕС