Хонконг възнамерява до средата на януари да отвори отново границата с Китай

Хонконг се стреми да отвори отново границата си с Китай до средата на януари, заяви ръководителят на администрацията Джон Лий след като се завърна от срещи в Пекин.

Границата беше ефективно затворена в продължение на почти три години, докато Китай прилагаше стратегия на нулев ковид, включваща внезапни забрани, ограничения на пътуванията и масови тестове, които засегнаха втората по големина икономика в света.

След като миналия месец Пекин внезапно промени политиките си за борба с пандемията, той се сблъска с рязко увеличаване на броя на коронавирусните инфекции в цялата страна, като много болници и морги са препълнени.

Въпреки увеличаването на броя на случаите Лий заяви, че границата между полуавтономния бизнес център и останалата част на страната ще бъде възстановена до състоянието си от преди пандемията.

"Централното правителство се съгласи с пълното отваряне на границата по постепенен и организиран начин", каза той пред репортери на летището.

Местните власти от двете страни на границата ще представят предложение за одобрение от Пекин, "което възнамерява да бъде изпълнено преди средата на януари", добави лидерът.

Тази седмица Лий се срещна с президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян по време на четиридневно пътуване до Пекин - първото му от встъпването му в длъжност през юли.

Си заяви, че " одобрява напълно " работата на администрацията на Лий и го похвали за опазването на националната сигурност и съживяването на местната икономика.

Хонконг се стреми към по-лека версия на стратегията на Пекин за нулев ковид и започна наскоро да премахва ограниченията в опит да рестартира международните си бизнес връзки.

Понастоящем жителите на Хонконг, които пътуват до Китай, могат да го правят само през няколко гранични контролни пункта и подлежат на задължителна карантина.

Очаквайки, че повторното отваряне на границите ще доведе до увеличаване на броя на трансграничните пътувания, властите на Хонконг и континенталната част на страната ще обмислят въвеждането на дневна квота, каза Лий.

Според местните медии, на имиграционните, митническите и полицейските служители вече е наредено да се върнат на граничните си пунктове след Коледа. /БГНЕС, АФП

Хонконг / Китай