Хинков: Положителният ефект от е-рецептата - намалява използването на антибиотици

Това, което наблюдаваме, е, че постепенно нещата се нормализират и че положителните ефекти от въвеждане на електронната рецепта се виждат с намаляването на прекаленото използване на антибиотици, което за нас беше първата много важна цел.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, предаде репортер на БГНЕС.

„На първо място сме в Европа по антибиотична резистентност, което не знам дали се разбира добре от обществеността. Това означава, че ще стигнем до положение да не можем да лекуваме банални инфекциозни заболявания, защото сме изчерпили възможностите на антибиотиците, които ползваме безразборно“, отбеляза проф. Хинков.

Здравният министър уточни, че процентът на продажба на антибиотици е спаднал доста, но не може да даде цифри. "Но осезаемо е спаднала тази продажба, т.е. по наша преценка е стигнала до нивата, в които реално се ползват антибиотици при нужда", допълни той.

Хинков съобщи, че се стараят да намерят начин медикаментите, които са от паралелен внос, т.нар. еквивалентна замяна, не генерична замяна, да бъде осигурена през този единен код. "Това се прави в момента", каза още той.

Здравният министър коментира, че е жертва на политиката. "На ротацията не мога да ви кажа дали съм жертва. Но ако трябва да бъда сериозен, това е политически въпрос, лично аз си върша работата и се чувствам много добре в този екип на правителството", подчерта той.

Хинков обяви, че се обсъжда да предложат една промяна в наредбата, която да важи или до края на годината, или до март месец 2024 г., в зависимост от това какво ще преценят до края на този месец, събирайки всички предложения и недостатъци на подхода, който са възприели, събирайки всички различни мнения, защото има голям натиск въобще това да отпадне, а ние сме твърдо убедени, че това е правилната стъпка и посока, като поясни: "Рецептите, които се изписват от спешните медици не са чак толкова много, но те за някои случаи са изключително важни, особено ако става въпрос за отдалечени селища, където се ходи с линейка и там фелдшер или лекар може на място да изпише рецепта, вместо да ползва електронния вариант."

Той, обаче, подчерта, че ще направят всичко възможно и те да минат на електронни рецепти. "В момента обсъждаме точно това – да направим изключение за работещите в Спешна помощ", каза още здравният министър, като уточни, че промяната в наредбата е почти готова.

По думите му трябва да излезем от тази двойна ситуация и да преминем в посока на това да се електронизират всички рецепти.

Хинков коментира и че не знае и не е получил сигнали за липса на инсулин. "Имаше временна липса в Пловдив, но сега не", увери той. /БГНЕС