Хиляди сьомги избягаха от катастрофирал камион в близка река

Десетки хиляди застрашени от изчезване сьомги, превозвани с камион до река в САЩ, оцеляха по чудо при пътна катастрофа, като избягаха в близка река, съобщиха официални лица.


Миналата седмица голяма цистерна, превозваща млади сьомги, пътувала в планински район на северозападния щат Орегон, когато се преобърнала настрани и излязла от пътя.

Камионът, дълъг 53 фута, се озовал на покрива си - за късмет на хлъзгавите пътници - точно до малък поток.

"Около 77 000 сьомги попаднаха в потока, когато цистерната се преобърна", се казва в изявление на Орегонския департамент за риба и дива природа.

Шофьорът на камиона е получил само леки наранявания.

За съжаление, около 25 000 риби не са имали този късмет при инцидента на 29 март. Те не са достигнали реката и се е наложило труповете им да бъдат прибрани или в цистерната, или на брега на потока, съобщиха от отдела.

Сьомгата чинук е застрашена от продължаващата от десетилетия суша, обхванала американския Запад, която се влошава от изменението на климата.

Нивото на много реки е спаднало и водите им са станали по-топли, а изграждането на язовири и канали също е застрашило сьомгата.

Вкусните мигриращи риби обикновено се раждат в реките, плуват до океана, където достигат зрялост и могат да останат там няколко години, преди да се върнат в родните си реки, за да хвърлят хайвера си и да умрат.

Тъй като реките, засегнати от суша, с твърде малък дебит или необичайно топла вода могат фатално да нарушат този цикъл, служителите по опазване на дивата природа всяка година транспортират милиони млади сьомги, отгледани в инкубатори, до морето.

Превозът на сьомга по шосе датира от 80-те години на миналия век, но през последните години е засилен, тъй като намаляването на броя на сьомгата е рязко нараснало.

Безбройните язовири и канали, построени в реките на региона, за да се поддържат градовете и фермите, са лишили сьомгата от 80 % от местообитанията, в които може да хвърля хайвера си.

Загубените при инцидента миналата седмица малки рибки представляват около 20 процента от общия брой, който ще бъде пуснат в река Имнаха в Орегон тази година, твърдят официални лица.

77 000 риби, които избягаха в потока Lookingglass Creek, вероятно ще се върнат там през 2026 и 2027 г. и ще дадат около 350-700 допълнителни възрастни екземпляра.

"Това не би трябвало да се отрази на способността ни да събираме бъдещи разплодници или да поддържаме пълни производствени цели в бъдеще", заяви Андрю Гибс, координатор на рибния развъдник в Източен Орегон. /БГНЕС