Хиляди демонстрираха в Швейцария за разходите за живот

Месец преди парламентарните избори, в центъра на Берн се събраха хиляди хора на демонстрация за подобряване на условията на живот, свикана от профсъюзите и левите партии, които искат увеличение на заплатите и пенсиите, предаде АФП.

Според организаторите участниците бяха около 20 000 души, които се отправиха към парламента, за да настояват за "по-добри заплати и пенсии".

"Днешната мащабна демонстрация изпраща ясно послание - в богата страна като Швейцария има достатъчно пари, за да живеят всички добре", се казва в изявление на организаторите, които също така призовават правителството да намали нарастващите напоследък вноски за национално осигуряване.

"За да спасят банките, те лесно намират милиарди. И през това време хората трябва да затягат коланите си? Нещата не могат да продължават по този начин", заявиха от главната федерация на профсъюзите в САЩ.

Нарастващите разходи за живот са основна тема, наред с имиграцията и изменението на климата, преди изборите на 21 октомври, като особено остро се поставя въпросът за 187-процентното увеличение на цените на електроенергията. /БГНЕС