Хиляди настояха САЩ да предприемат мерки срещу насилието с огнестрелно оръжие

Хиляди хора излязоха по улиците на САЩ, за да настояват за действия срещу опустошителното насилие с огнестрелни оръжия в страната. Републиканските политици многократно са блокирали усилията за въвеждане на по-строги закони за огнестрелните оръжия, съобщи АФП.

Протестиращи от всички възрасти се струпаха край Националния мол във Вашингтон, където група за превенция на насилието с огнестрелно оръжие постави над 45 000 бели вази с цветя - по една за всеки човек, убит с огнестрелно оръжие в САЩ през 2020 г.

"Защитете хората, а не оръжията","Страхът няма място в училищата" – бяха част от надписите, издигнати от протестиращите.

Двете ужасяващи стрелби миналия месец - в начално училище в Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, и в супермаркет в Ню Йорк, при която загинаха 10 души, допринесоха за свикването на протестите.

Проблемът с насилието с огнестрелни оръжия, при което досега в САЩ са загинали над 19 300 души, според архива за насилие с огнестрелни оръжия, далеч надхвърля известните масови убийства, като повече от половината от тези смъртни случаи се дължат на самоубийства.

"Волята на американския народ се подкопава от едно малцинство", каза Синтия Мартинс, 63-годишна жителка на столицата на САЩ, визирайки Републиканската партия.

Тя носеше табела, на която абревиатурата на Републиканската партия "GOP " беше използвано, за да се изпише "Оръжията за сметка на хората" (Guns Over People).

„Има причина все още да сме в тази ситуация и все още да има масови стрелби", каза Мартинс и добави: "Трябва да се чуе гласът ви."

Протестите бяха организирани от организацията "Марш за нашия живот", основана от оцелели от стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида.

Демонстрантите преминаха през Паркленд, носейки плакати с послания като "Аз ли съм следващият?" и "Книги, а не бронежилетки".

Масово възмущение, малка промяна

Протестиращи се събраха и в Ню Йорк, а демонстрации бяха планирани на стотици места в страната.

Лесният достъп до огнестрелни оръжия и психичните проблеми, които могат да доведат до използването им при нападения, са в центъра на вниманието след стрелбата на 24 май в началното училище "Роб" в Ювалди, Тексас.

Масовото убийство беше извършено от стрелец, който си купил два автомата малко след като навършил 18 години.

Привържениците на контрола върху оръжията призовават за по-строги ограничения или пълна забрана на такива оръжия, едно от които е било използвана и в Бъфало. Противниците на по-строгите правила обаче се опитват да представят масовите стрелби като проблем на психичното здраве, а не на оръжията.

Честите стрелби доведоха до масово възмущение в Съединените щати, където мнозинството от хората подкрепят по-строги закони за оръжията, но противопоставянето на много републикански законодатели отдавна е пречка за големи промени.

Контролираната от демократите Камара на представителите прие тази седмица широк пакет от предложения, който включваше повишаване на възрастта за закупуване на повечето полуавтоматични пушки от 18 на 21 години, но партията не разполага с необходимите 60 гласа, за да го прокара в Сената.

Група сенатори от различни партии също работи по тесен набор от мерки за контрол, които биха могли да се превърнат в първия сериозен опит за реформа на нормативната уредба в областта на оръжията от десетилетия насам.

Пакетът ще увеличи финансирането на психиатричните услуги и сигурността в училищата, ще разшири проверките на миналото и ще стимулира щатите да въведат т.нар. "закони на червения флаг", които позволяват на властите да конфискуват оръжия от лица, считани за заплаха.

Но той не включва забрана на нападателните оръжия или универсални проверки на миналото, което означава, че няма да оправдае очакванията на президента Джо Байдън, прогресивните демократи и активистите за борба с насилието с оръжие. /БГНЕС, АФП