Ханю си гарантира участие на Игрите в Пекин

Двукратният олимпийски шампион във фигурното пързаляне Юдзуру Ханю си гарантира място на Зимната олимпиада в Пекин, като даде заявка за ново злато с убедителен триумф на Националния шампионат в Япония.

Юдзуру Ханю.

Той не успя обаче да стане първият състезател в историята, който прави четворен аксел в турнира. Ханю, който участваше в надпревара за първи път от осем месеца след увреждане на сухожилия на глезена, ще опита да направи четворния аксел в Китай след шест седмици време. Той официално попадна в състава на Япония за Олимпиадата между 4-20 февруари, където личат още имената на сребърния медалист от Игрите в Пьонг Чанг Шома Уно и действащия световен номер 1 Юма Каджияма.

„Ако трябва да бъда честен, това не бяха Олимпийски игри, за които мислех. Но пътят, по който поех, за да стигна до тук, и чувствата ми към хората, които ме подкрепят, ме накараха да реша да участвам“, каза 27-годишният Ханю. Той добави, че „се цели в това да бъде номер 1“ и че е „единственият, който има привилегията да се бори за трета последователна олимпийска титла при мъжкото фигурно пързаляне“. Японецът бе с класа над останалите и триумфира след резултат 211.05 в свободната програма и 322.36 обща оценка. Втори в подреждането се нареди Уно с общ резултат 295.82, пред Каджияма с 292.41.

Каори Сакамото, Вакаба Хигучи и Мана Кавабе попаднаха в женския олимпийски тим на Япония. Сакамото, която финишира на шесто място в Пьонг Чанг преди три години, спечели втората си национална титла в събота. Олимпиадата в Пекин стартира на 4 февруари. /БГНЕС