"Хамас“ няма да освободи заложниците без прекратяване на огъня

Палестинското движение "Хамас" не може да освободи заложници, докато не бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, заяви Абу Хамид, представител на делегацията на Хамас в Москва пред "Комерсант".


Според него Хамас е декларирал намерението си да освободи "цивилни заложници" още от първите дни на войната, но се нуждае от време, за да открие всички онези, които се оказаха в ивицата Газа на 7 октомври.

"Стотици граждани и десетки бойци от различни палестински фракции влязоха в териториите, окупирани през 1948 г., и след падането на израелската дивизия в ивицата Газа заловиха десетки хора, повечето от които цивилни, и ни трябва време, за да ги намерим в ивицата Газа и след това да ги освободим", каза той.

Абу Хамид подчерта, че тази задача изисква спокойна обстановка. "Израелските бомбардировки досега са убили 50 заложници", добави той.

Абу Хамид разкри, че по време на посещението си в Москва делегацията на Хамас е представила на "руските си приятели картина на причините за нападението от 7 октомври". "Руската федерация е приятелска страна за палестинския народ и поддържа отношения с всички представители на палестинския народ. Винаги сме готови да се консултираме с нея по различни въпроси", добави той.

На 7 октомври Хамас нападна Израел. Под прикритието на ракетен обстрел бойците на движението навлязоха в израелска територия. В резултат на това бяха убити повече от 1,4 хил. души и хиляди бяха ранени. Над 200 души бяха взети за заложници.

"Хамас твърди, че не е действала сама. След нейния пробив на израелска територия бойци от друга палестинска групировка - "Ислямски джихад", както и палестинци, които не са свързани с нито една от двете групировки, са навлезли на израелска територия. В отговор Израел започна военна операция в ивицата Газа, при която, според палестинското министерство на здравеопазването, са загинали около 7000 палестинци и са ранени около 19 000 други

На 26 октомври, делегация на Хамас посети Москва. Израел нарече посещението "позорна стъпка"./БГНЕС

Тагове: