Хамас: Над 30 000 убити палестинци

Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването заяви, че повече от 30 000 палестинци са били убити в Газа от началото на войната с Израел преди близо пет месеца.

Докато посредниците твърдят, че споразумението за примирие между Израел и Хамас може да бъде постигнато само след няколко дни, агенциите за помощ алармираха за предстоящ глад в северната част на Газа.

Деца са починали "поради недохранване, дехидратация и широко разпространен глад" в болницата "Ал-Шифа" в град Газа, съобщиха от Министерството на здравеопазването, чийто говорител Ашраф ал-Кудра призова за "незабавни действия" от страна на международните организации, за да се предотвратят още такива смъртни случаи, предаде АФП.

Позовавайки се на влошаващите се условия в Газа, ръководителят на Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) Саманта Пауър заяви, че Израел трябва да отвори повече пропускателни пунктове, за да може "жизненоважната хуманитарна помощ да бъде рязко увеличена".

"Това е въпрос на живот и смърт", каза Пауър във видеоклип, публикуван в X.

Последният общ брой на загиналите във войната палестинци дойде, след като най-малко 79 души са починали през нощта в разкъсваната от войната ивица Газа, съобщи в четвъртък здравното министерство. /БГНЕС