КЕВР: Поскъпването на газа с близо 19% за декември е заради скъпия газ, нагнетен в Чирен

“Цената можеше да бъде по-ниска ако не беше високата цена на природния газ, съхраняващ се в газохранилището Чирен. За декември месец цената и от Чирен е най-висока. Напълно нормално е с настъпване на отоплителния сезон и с високите нива на консумация на "Топлофикация София", цената на газа да поскъпне.”

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

“Въпреки това цената на газа, която се очаква и през декември, няма нищо общо с 353-те лв. за мегаватчас, които бяха достигнати през септември”, заяви още Иванов.

"Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. И, фактически, се оказва, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока. Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от “Газпром Експорт”, и оттам изчислена цената на природния газ като микс, което би довело до цена на "Булгаргаз" като обществен доставчик, се оказва, че цената продължава да бъде по-висока от договорената цена от "Булгаргаз" - тя е 157,20 лв. спрямо предложената и към ден днешен 145,87 лв. за мегаватчас. Новите фактори и обстоятелства ги очакваме до 09:00 ч. на 1-ви декември”, заяви още Иванов.

БГНЕС припомня, че "Булгаргаз" поиска близо 19-процента поскъпване на газа през декември. По-рано този месец газовата ни компания пресметна, че през следващия месец синьото гориво трябва да се продава за 145,87 лева за мегаватчас без такси и налози (или 74,5 евро за MWh). Така след два месеца на рязък спад, сега цените се очаква отново да тръгнат нагоре. За ноември цената на синьото гориво беше понижена с цели 47% до 123,01 лева/MWh. "Булгаргаз" ще внесе окончателното си заявление в енергийния регулатор на 1-ви декември./БГНЕС