Кевин Спейси ще плати 31 млн. долара на продуцентите на "Къща от карти"

Холивудската филмова звезда Кевин Спейси ще трябва да плати 31 млн. долара на продуцентската компания, която го уволни от "Къща от карти" след появата на обвинения в сексуален тормоз, постанови съдия, отхвърляйки жалбата му срещу арбитража.

Кевин Спейси

Решението е последният удар за звездата, която някога беше обявен за един от най-добрите актьори на своето поколение, и идва седмици след като той се яви пред британски съд с обвинение за сексуално посегателство срещу трима мъже.

MRC, продуцентската компания, създала популярната история за политически интриги на Netflix, поиска обезщетение, след като отстрани звездата от главната роля - ход, който ги принуди да преконфигурират шестия сезон на сериала.

През 2020 г. арбитърът нареди на Спейси да компенсира компанията за загубите и разходите, свързани с промяната.

Адвокатите на Спейси твърдяха, че арбитърът е надхвърлил обхвата на правомощията си, като е разгледал определени доказателства при вземането на решение за обезщетение.

Но съдията от Върховния съд на Лос Анджелис Мел Ред Рекана потвърди присъждането на 29,5 млн. долара обезщетение за вреди и останалата част за разходи и такси.

Арбитърът е установил, че Спейси е нарушил договора си заради предполагаемото си поведение, заяви съдията, като отбеляза, че дори ако въпросът не е бил толкова ясен, решението на арбитъра ще остане в сила.

Спейси отрича да е упражнявал сексуален тормоз над когото и да било.

Вълната от обвинения, която спря бляскавата кариера на 63-годишния мъж, съвпадна с възхода на движението #MeToo.

Двукратният носител на "Оскар" Спейси се беше снимал в ролята на безскрупулния американски политик Франк Ъндърууд в петте сезона на "Къща от карти", докато обвиненията в сексуален тормоз срещу колеги не бяха оповестени в медиите.

MRC трябваше да пренапише сценария, изключвайки Ъндърууд, главния герой на сериала, и да преработи шестия сезон, съкращавайки го от 13 на осем епизода.

Миналия месец двукратният носител на "Оскар" Спейси пледира невинен в лондонския съд "Олд Бейли" по четири обвинения в сексуално посегателство срещу трима мъже, в случаи отпреди почти две десетилетия.

Спейси отпътува от дома си в Съединените щати, за да се яви доброволно в британския съд. На по-ранно изслушване адвокатът на Спейси Патрик Гибс заяви пред съда, че клиентът му "категорично отрича да е извършил каквото и да е престъпление по този случай"./БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания