Кенин и Швьонтек ще спорят за титлата на Ролан Гарос при жените

София Кенин се класира за финала на Ролан Гарос 2020, след като надви Петра Квитова с 6-4, 7-5 за около час и 45 минути игра.

Кенин ще търси втора титла от Шлема през годината след триумфа в Мелбърн.

Американката поведе с 4-1 гейма в откриващия сет, но чехкинята върна един от брейковете. Въпреки това, шампионката от Аустрелиън Оупън запази хладнокръвие и дръпна в резултата. Във втората част отново Кенин бе тази, която стигна първа до пробив и сервираше за мача при 5-4 в своя полза. Опитната Квитова обаче се възползва от скованата игра на американката в десетия гейм и върна брейка. Кенин обаче отново си върна предимството и този път не сбърка, за да се класира за втория си финал в Шлема за тази година – по-рано тя триумфира срещу Гарбине Мугуруса в спора за трофея в Мелбърн. Американката ще играе за първа титла в кариерата на червено, а нейна съперничка в неделя ще бъде полякинята Ига Швьонтек. 19-годишната непоставена тенисистка се справи категорично срещу квалификантката Надя Подороска в другия полуфинал, печелейки с 6-2, 6-1.

Полякинята достигна до мача с Подороска, без да изгуби сет, като на осминафиналите даде само три гейма на водачката в схемата Симона Халеп. Днес тя отново доминираше тотално и не остави никакви шансове на аржентинката, която се превърна в първата квалифкантка в историята, достигнала полуфиналите в Париж.

Швьонтек е първата полякина на финал в Париж след Ядвига Йеджейовска през 1939.

Швьонтек демонстрира типичната си агресивна и прецизна игра, като реализира пет пробива и завърши срещата с 23 печеливши удара срещу 20 непредивикани грешки, записвайки успех за малко повече от час игра. С днешната победа Швьонтек си осигури влизане в топ 25 на световната ранглиста. /БГНЕС