Казусът с оттеглянето на Пламен Николов се заплете

Парламентът не събра необходимия кворум, за да гласува оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер на „Има такъв народ“, предаде репортер на БГНЕС.

Така казусът се усложнява допълнително, а решаването му наложи спешно свикване на извънреден председателски съвет в кабинета на Ива Митева. Депутатите трябва да намерят изход от ситуацията, след като от формацията на популярния телевизионен водещ създадоха правен прецедент, оттегляйки Николов от процедурата в последния момент.

От „Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала и не взеха участие в днешното обсъждане и гласуване, а аргументът за решението им е, че „това е фарс“. Според тях оттеглянето на Николов по лични причини, каквито изтъкна самият той, е напълно достатъчно мандатът да се смята за неизпълнен, а президентът Румен Радев да продължи процедурата като го връчи на следващата по големина политическа сила.

„Няма дебат, това е безсмислена процедура. Професори по конституционно право казаха, че е изчерпан този мандат, а президентът съвсем спокойно може да премине към връчване на втори. Защо е всичко това“, коментира в кулоарите на парламента Пламен Данаилов от ИТН. /БГНЕС