Казахстан дава под съд световни компании за приходите от нефтени находища

Казахстан обяви, че е започнал международна арбитражна процедура срещу най-големите енергийни компании, сред които ExxonMobil и Shell, за разходи в размер на 16,5 млрд. долара (15,2 млрд. евро), приспаднати от приходите от две петролни находища.

Правителството "започна международен арбитраж срещу (експлоатационните) компании "Карачаганак" и "Кашаган", заяви министърът на енергетиката Алмасадам Саткалиев, цитиран от официалната информационна агенция "Казинформ", като добави, че "сумите са, съответно, 3,5 млрд. и 13 млрд. долара".

„Кашаган”, който се намира в северната част на Каспийско море, е едно от най-големите офшорни находища в света, чиито запаси се оценяват на 13 млрд. барела петрол.

Открито през 2000 г., нефтеното находище се сблъсква с безкрайни забавяния поради технически проблеми.

Миналия месец Казахстан предяви иск срещу оператора на находището за глоби за опазване на околната среда заради предполагаемо нарушение на правилата за съхранение на сяра в находището.

Находището се управлява от Севернокаспийската експлоатационна компания, в която влизат KazMunayGaz, Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, TotalEnergies, China National Petroleum Corporation и Inpex.

Eni, Shell и KazMunayGaz управляват и находището Карачаганак в Западен Казахстан, заедно с Chevron и „Лукойл”.

Оперативните дружества са имали възможност да приспадат определени разходи от приходите, преди да ги разделят с правителството по силата на споразумения за споделяне на производството. /БГНЕС