Катимерини: Блинкен преодолява разделението между Атина и Анкара

Отличното ниво на гръцко-американските отношения беше потвърдено от посещението в Атина на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той проведе в понеделник вечерта лична среща с министър-председателя Кириакос Мицотакис, който след това беше домакин на вечеря в негова чест.

Антъни Блинкен (д) и Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция

Пристигането на Блинкен в Атина непосредствено след Анкара, където освен срещата с колегата си Мевлют Чавушоглу имаше и кратка среща с президента Реджеп Тайип Ердоган, отразява една от основните цели на това пътуване в региона, а именно да подкрепи усилията за отваряне на по-съгласувани канали за комуникация между Гърция и Турция, съобщи „Катимерини”.

"Турция и Гърция са близки приятели и, разбира се, съюзници в НАТО. И двете са много важни партньорства и отношения за нас. Беше изключително приятно да видя как гърци - а също така, между другото, арменци, израелци - работят рамо до рамо с турци, за да помогнат на хората при земетресението", каза той при пристигането си в Атина и добави, че "ако може да има нещо положително от тази катастрофа, може би това е подобряването на отношенията с тези страни".

"Мисля, че Турция предприе стъпки, за да се опита да подобри отношенията си. Ние много ги подкрепяме. Очаквам с нетърпение разговорите в Гърция, за да видим как можем да бъдем полезни", добави той.

Блинкен похвали също така реакцията на Гърция на войната в Украйна, "като една от първите страни, които излязоха в подкрепа на Украйна, в подкрепа на демокрацията, която е подложена на изпитание от руската агресия".

Той спомена и водещата роля на Гърция в региона както по отношение на енергийните въпроси, така и на "интеграцията на държавите в Европа, Западните Балкани". Изявлението на Блинкен беше препратка към Преспанското споразумени за името на Северна Македония, както и към важната роля, която Гърция играе в усилията за намиране на компромис между Прищина и Белград, подчертава изданието.

Приветствайки държавния секретар на САЩ, Мицотакис първо спомена годишнината от руската инвазия в Украйна и подчерта, че "трябва да изпратим посланието, че всяка форма на ревизионизъм, всяка промяна на границите със сила не може да бъде толерирана от международната общност на демократичните държави".

Във вторник Блинкен и гръцкият външен министър Никос Дендиас ще председателстват четвъртия кръг на стратегическия диалог между САЩ и Гърция и ще обсъдят споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната. /БГНЕС

Атина / Гърция