Кацаров: Всеки седми, влязъл в болница, е починал

Нивата на ваксинация са катастрофални, затова страдаме. Основната цел на мерките е да предпазим страната от ситуация, при която болниците няма да могат да приемат повече пациенти. Лабораториите ще издават зелените сертификати. Познати мои хора, приятели, ме търсят за намиране на легла. Все още има свободни легла, но са малко. В момента ситуацията е много динамична – приемат се едни хора, изписват се други“. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред бТВ.

По думите му в ковид-отделенията има недостатъчен медицински персонал.

„Над 70% е броят на ваксинираните лекари в лечебните заведения. Лекарите, които работят в ковид-отделенията, са 100% ваксинирани или прекарали заболяването. За 1 година 20 хил. души са починали. Всеки седми, влязъл в болница, е починал“, алармира д-р Кацаров.

Според Кацаров зеленият сертификат е възможност на хората да работят. Навсякъде ще може да се влиза с този документ – големи магазини, заведения, дискотеки, културни институции. Здравният министър каза още, че не е била обсъждана идеята „Арена Армеец“ да се превърне в приемателен център.

Запитан колко дълго ще продължи мярката със зеления сертификат, Кацаров отговори, че това ще се случи, докато не видим директни резултати. По думите му, ако няма резултати, ще се премине към следващата мярка. Той изрази притеснението си, че в страната ситуацията е изключително тежка.

На въпрос кой и как ще контролира зелените сертификати, министър Кацаров обясни, че собствениците на съответните дейности, които ги осъществяват, осъществяват и контрол. МВР, регионалните здравни инспекции и агенциите по храните също ще се включат. Контролните органи трябва да удостоверят дали сертификатът е автентичен или не. Ако има нарушение, съответният нарушител ще си понесе последствията. Културните институции не могат да удостоверят дали сертификата е истински, те не са разследващи органи и никой не иска от тях да бъдат такива. Има си контролни органи. При фалшив сертификат – може да се носи наказателна отговорност. Може да се санкционират нарушителите дори и с лишаване от свобода. /БГНЕС

Тагове: