КАС свали забраната на Сити, „гражданите“ ще участват в ШЛ догодина

Спортният арбитражен съд (КАС) оттегли двугодишната забрана на Манчестър Сити извън европейските клубни турнири, наложена на 14 февруари, 2020, за нарушаване на правилата на Финансовия феърплей. Това стана ясно от решението на КАС, в което се добавя, че „гражданите“ трябва да заплатят глоба от 10 млн. евро, вместо от първоначално наложената парична санкция от 30 млн. евро.

Сити ще участват още догодина в Шампионска лига след свалената забрана от КАС.

През февруари европейската футболна централа отсъди, че английският клуб е направил сериозни финансови нарушения в периода 2012-2016, поради което извади за две години тима от участие в евротурнирите и го глоби с 30 милиона евро. Ръководството на Сити веднага обжалва решението и заяви, че обвинението е несправедливо. След първоначално изслушване и отлагане на решението за понеделник, 13 юли, "гражданите" получиха отличната вест, че догодина отново ще са в най-престижния европейски клубен турнир. „КАС разгледа обвиненията в нарушение на Финансовия феърплей и ги счете за неоснователни или погасени по давност. След внимателно преразглеждане, от Спортния арбитражен съд решихме да не налагаме толкова неприемливо наказание само заради факта, че от Манчестър Сити не са сътрудничили на разследването. Въпреки това, от Панела на КАС се взе решение клубът да плати значителна глоба, която бе намалена от 30 на 10 млн. евро“, се казва в изявлението на КАС. Мениджърът на „небесносините“ Пеп Гуардиола заяви през уикенда, че е „уверен“ в това, че клубът ще играе в най-престижния европейски клубен турнир през следващия сезон, но и че е наясно, че „много клубове“ чакат решението на КАС. Сити си гарантираха участие в ШЛ догодина на теория с разгромния успех над Брайтън с 5:0 в събота. Ако забраната на клуба беше останала, то тогава петият във Висшата лига щеше да се класира за Шампионската лига – сега, това ще бъде излъчено както по традиция от топ 4, който в момента представлява Ливърпул, Сити, Челси и Лестър. „Клубът приветства последствията от днешното решение като потвърждение на клубната позиция и доказателствата, които успя да представи“, се казва в изявление на Сити.

Европейската футболна централа УЕФА не остана особено очарована от решението на Спортния арбитражен съд (КАС). УЕФА взима предвид решението, взето от Спортния арбитражен съд за намаляване на санкцията, наложена на Манчестър Сити от Клубния финансов контролен орган за предполагаеми нарушения на регламентите на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей. УЕФА отбелязва, че КАС установи, че няма достатъчно категорични доказателства в подкрепа на всички заключения на Клубния финансов контролен орган в този конкретен случай и че много от предполагаемите нарушения са давностни поради 5-годишния период, предвиден в регламентите на УЕФА“.

През последните няколко години финансовият феърплей изигра значителна роля в защитата на клубовете и им помага да станат финансово устойчиви. УЕФА и Европейската клубна асоциация остават ангажирани с неговите принципи. УЕФА няма да прави повече коментари по този въпрос“, се казва в изявлението на Европейската футболна централа. /БГНЕС