Кървав Великден в Шри Ланка

Кървав Великден в Шри Ланка. Южноазиатската островна държава беше ударена от серия от 8 координирани бомбени атаки в деня, в който католиците отбелязва Възкресението на Иисус Христос.

Броят на жертвите е най-малко 215 души. Над 450 са ранените, съобщи говорителят на полицията Руван Гунасекера.

Полицията в Шри Ланка задържа микробус в столичния квартал Велавате по подозрение, че с него са превозвани експлозивите, с които са били извършени смъртоносните атаки в Коломбо, съобщава “Спутник нюз“. Шофьорът на превозното средство е задържан.

РИА Новости посочва, че с новия арест броят на задържаните за съпричастност с атентатите, взели до момента най-малко 215 жертви, е 13 души. По-рано премиерът на страната Ранил Викремесинге обяви, че са задържани осем заподозрени атентатори – граждани на Шри Ланка.

На територията на цялата страна се извършват полицейски акции и обиски в търсене на отговорните за атентатите. Вероятно на това се дължи и разминаването в данните на арестуваните за съпричастност към най-кървавите нападения в Шри Ланка за последното десетилетие.

Сред загиналите има и най-малко 35 чужденци - американци, британци, холандци, граждани на САЩ, Великобритания, Холандия, Белгия, Турция, Китай, Дания, Япония, Пакистан, Мароко, Индия и Бангладеш.

..........................

По информация на посолството ни в Индия към този момент няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в църкви и хотели в Шри Ланка. Съобщава се за поне 207 загинали вследствие на експлозиите.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо, включително и от болниците, в които са настанени пострадалите, съобщиха от МВнР.

Мисията ни в Делхи е установила контакт с шестима български граждани, намиращи се в един от пострадалите хотели в град Коломбо, които са в безопасност. Дипломатичното ни представителство е на разположение за оказване на съдействие на сънародниците ни.

До този момент още двама български граждани, намиращи се на около 100 км от Коломбо, са се обърнали към посолството ни в Делхи. Единият от тях е информирал, че е в безопасност, но трябвало да излети тази нощ от Шри Ланка и потърсил съвет дали да предприема пътуване до столицата. Другият е на почивка и също е в безопасност, но разбрал от близките си в България, че всички чужденци се евакуират от Шри Ланка. И двамата са били посъветвани да не предприемат пътуване към Коломбо, да изчакат обстановката в столицата да се успокои, да следят актуалната информация и да поддържат връзка с близките си и с посолството.

Правителството на Шри Ланка е въвело полицейски час от 18.00 до 6.00 часа местно време, а също така е взело решение за блокиране на WhatsApp и други социални мрежи. Съобщава се, че междувременно са били регистрирани фалшиви съобщения за нови два атентата. Към момента летището в Коломбо функционира в нормален режим със засилена охрана, но придвижването към него е затруднено поради вечерния час.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание..

.........................................

В столицата Коломбо в ранните часове на неделния ден бяха взривени три луксозни хотела - „Шангри Ла“, „Синамън гранд“ и „Кингсбъри“. Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – "Свети Антоний" в столичното предградие Кочикаде, "Свети Себастиан" в Негомбо – северно от столицата и "Цион" в Батикалоа в източната част на острова. Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора, отбелязващи Великден. Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос. Достъпът до мястото на взривовете е блокиран.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава.

След шестте бомбени експлозии последва седма, която разтърси малък хотел в южния столичен квартал Дехивала. Полицията съобщи, че при седмия взрив има най-малко две жертви - полицаи.

Малко след седмия взрив, последва и осми. Последната експлозия стана в къща в северното предградие на столицата Коломбо - Оругодавата.

Към момента е ясно, че атентатори самоубийци са извършили най-малко две от смъртоносните атаки. Осмият взрив от серията нападения е дело на камикадзе и е взел три жертви – полицейски служители.

Източник от силите на реда, пожелал анонимност, заяви, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато полицаите са влезли в къща в северно предградие на столицата Коломбо, за да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил изцяло вторият етаж на сградата и отломките са затрупали полицаите.

Официален представител на „Синамън гранд“, един от трите взривени луксозни хотела в центъра на столицата Коломбо, заяви, че нападението е било извършено от камикадзе, което е детонирало експлозивите си в ресторанта на хотела.

Естеството на останалите взривове се уточнява. Все още никой не е поел и отговорност за атаките – най-смъртоносният акт на насилие в страната след края на кървавата гражданска война, приключила преди повече от десетилетие. Властите съобщиха, че се извършват обиски на различни места в страната, за да се установят извършителите на нападенията, които по непотвърдени данни са членове на една терористична организация.

Наложеният от правителството на Шри Ланка полицейски час влиза в сила незабавно и ще продължи „до следващо разпореждане“. Това обяви полицията в страната. Първоначално беше съобщено, че на островната държава се въвежда полицейски час, който ще действа от 18:00 часа местно време в неделя до 06:00 часа местно време в понеделник.

Междувременно властите в страната спряха и достъпа до социалните мрежи. Решението беше взето, за да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките. Правителството беше категорично – достъпът до социалните мрежи и апликациите за текстови съобщение е само временно ограничен, и призова гражданите да запазят спокойствие и да спазват указанията на органите на реда.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в извънредно обръщение към нацията, заяви, че е шокиран от случилото се и призова към спокойствие.

Финансовият министър Мангала Самаравеера написа в профила си в „Туитър“, че при атаките са загинали много невинни хора и експлозиите са „добре координиран опит да се създаде хаос и анархия и да се убият множество хора“.

Премиерът заклейми серията от взривове като ги нарече „акт на страхливци“ и заяви, че кабинетът му работи „по овладяването на ситуацията“.

„Призовавам всички граждани в този трагичен момент да запазят спокойствие, да останат силни и обединени“, написа премиерът в профила си в „Туитър“.

„Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции“, посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна.

Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6-процента от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

„Чуждестранна разузнавателна агенция ни съобщи, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama'ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо“, се посочва в предупреждението.

NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната. /БГНЕС