Карлсен няма да защитава титлата си на Световното по шахмат през 2023

Световният номер 1 в шахмата Магнус Карлсен обяви, че няма да защитава световната си титла на първенството през 2023 година, но подчерта, че не прекратява кариерата си в спорта. „Не съм мотивиран да играя нов мач…просто чувствам, че няма какво толкова да спечеля. Това не ми харесва“, каза норвежецът в първия епизод на подкаста си „Ефектът Магнус“.

Магнус Карлсен.

Карлсен на няколко пъти намекна че, отегчен с титла, която държи вече близо десет години, може да сдаде трона си без бой. 31-годишният шахматист разби руснака Ян Непомняшчий със 7.5-3.5 за петата си поредна успешна защита миналия декември.

Въпреки че съм сигурен, че един мач ще бъде интересен поради исторически причини и всичко около тях, нямам никакво намерение да играя този двубой и няма да го направя“, бе категоричен той в епизода, излязъл днес. Шеста успешна защита на световната корона щеше да изравни Карлсен с германската легенда Емануел Ласкер, шампион от 1894 до 1921, и представителя на СССР Михаил Ботвиник. Ботвиник държа титлата между 1948 и 1963, въпреки че за този период той загуби и си върна на два пъти короната, а двете му успешни защити дойдоха след ремита.

Като цяло, мисля, че е настъпил моментът, в който да се оттегля от мачовете на световни първенства. Не отписвам завръщане в бъдеще, но на този етап не смятам, че ще се случи“. Карлсен подчерта обаче, че не спира със спорта. „За да няма спекулации, не се отказвам от шахмата, ще продължа да бъда активен играч“, завърши той. /БГНЕС