Караянчева награди финалистите в парламентарен дебат за ученици и студенти

Финална дискусия по парламентарен дебат за ученици и студенти се проведе в Народното събрание в присъствието на председателя Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

Темата на дебата беше за и против Лисабонския договор и Европейската конституция. В пленарна зала се явиха трима ученици и един студент.

Учениците Борислав Драганджиков, Захари Николаев, Алекзандър Бъчваров и студентът Тодор Рогошев имаха 5 минути за изказване и още по 2 допълнителни за реплики според регламента.

Победител стана отборът на Борислав и Захари. Всички финалисти получиха от Цвета Караянчева плакети и копие на Търновската конституция.

Добре, че не трябваше да бъда съдия. И двете страни бяха изключително подготвени. Това бяха млади хора, които са се подготвили с респект към институцията на НС. Това, че дебатираха сърцато, показва, че това е нашето бъдеще. Нещо много ценно - децата дебатираха изцяло по темата за Лисабонския договор и не влязоха в личностни нападки“, коментира Караянчева.

„Българското средно образование трябва да отваря все повече пространство за свободна конкуренция между младите хора. Те имат нужда да се изявят. Много важно е да бъде департизирано училището, през следващата година влиза в програмата Гражданско образование. Искрено се надявам, че училището ще бъде все по-открито на гражданска политическа култура“, заяви в отговор на БГНЕС политологът Антоний Гълъбов.

Двамата победители Борислав и Захари оцениха много високо уменията на конкуренцията.

„Един ден се виждам в пленарна зала, смятам че мога да допринеса за положението в България“, вярва Борислав. Захари пък смята да се насочи в частния сектор, но не би отказал на съвместни програми с парламента.

Макар и извън конкурса сред гостите беше и Джулия Грапльова от седми клас в 150 училище, която пък твърдо отхвърля плана “Магрон”. /БГНЕС