Караджов: В Бургаско ще се ремонтират 64 пътни отсечки

64 пътни отсечки от Републиканската пътна мрежа са включени в списъка на АПИ за реконструкция и рехабилитация на територията на област Бургас. Целият списък, приоритизиран и подреден съгласно методиката за интегрирани инвестиции за периода 2021 - 2027 съдържа 177 участъка с дължина 3 329 км. Това заявява регионалният министър Гроздан Караджов на депутатски въпрос за планираните и предвиждани пътни отсечки, които АПИ възнамерява да реконструира или новоизгради на територията на област Бургас, предаде репортер на БГНЕС.

През 2019 г. във връзка с подготовката на Програма „Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. агенцията изпрати писма до всички областни управители, тъй като областните съвети за развитие бяха определени като водещи при създаването на концепцията за интегрирани териториални инвестиции, с предложение за партньорство и молба за идеи за потенциални инвестиции. Конкретни предложения не бяха получени, уточнява Караджов.

Той обявява още, че включените в Програма „Развитие на регионите" 2021-2027 г. като допустими бенефициенти общини в област Бургас са община Бургас, община Айтос и община Карнобат.

Пътната отсечка предложена по програмата в краткия списък е пътят Бургас - Созопол - Приморско - Царево с обща дължина 58 км.

Предложените за рехабилитация пътни отсечки от разширения списък са пътят Варна - Оризаре – Каблешково в община Бургас и пътят Карнобат – Бургас в община Карнобат. Предложените отсечки от списъка не преминават през територията на община Айтос, съобщава още министърът.

Към момента проектната разработка за втори междинен етап за рехабилитацията на пътя Бургас - Созопол - Приморско – Царево се подготвя за разглеждане от Експертен технико-икономически съвет на АПИ, като след нейното приемане ще бъде окончателно завършен техническият проект.

Проектната разработка за основния ремонт на пътя Дюлино - Оризаре – Каблешково (о.п. Слънчев бряг - Бургас) е завършена. Напълно готов е техническият проект за основен ремонт на пътя Дебелт – Братово, а за ремонта на пътя в Ришкия проход към момента се провежда процедура за избор на изпълнител. Работата на комисията продължава, съобщи още Караджов. /БГНЕС