Канканът на „Мулен Руж” се завръща към живот през есента

„Мулен Руж“ в Париж ще започне да се връща обратно на сцената през септември след най-дългото спиране от повече от век, предаде АФП.

Първият канкан от постпандемичната ера трябва да се проведе на 10 септември под емблематичната вятърна мелница в Монмартър. Дванадесет танцьорки се пребориха със сутрешния студ пред „Мулен Руж” в понеделник, за да разкрият датата на откриване, за изненада на преминаващите автомобилисти на булевард „Клиши“.

"Изключително съм щастлива", каза 32-годишната танцьорка Матилд Тютио. "Тоилкова добро е усещането, че най-накрая отново ще се срещнем. Отчаяно искаме да видим отново публиката си. Първият канкан на рестартирането ще бъде нещо друго. Това е много технически номер и след прекъсване от повече от година, ще трябва да репетираме много усилено това лято."

Подобно на останалите 60 членове на актьорския състав, Tютио беше принудена да тренира сама у дома по време на заключването, използвайки за работно помещение кухнята.

„Мулен Руж” е затворен от 12 март 2020 г. - най-дългото затваряне, откакто театърът е бил унищожен от пожар през 1915 г. "Днес планетите се подреждат. Радваме се, че работим по този рестарт", каза Жан-Виктор Клерико, генерален директор на „Мулен Руж”. "Ако всичко върви добре, няма да има дистанциране дори вътре. Все още има някои неизвестни фактори. Ако все още е необходима дистанция от един метър ), ще трябва да намалим капацитета до 50 процента."

Останалите известни центрове на парижкия „гол шик“ ще бъдат отворени отново по същото време: Crazy Horse на 9 септември и Le Lido на 16 септември.

С намаляването на процента на инфекции и нарастването на ваксините, Франция ще отвори отново много културни обекти в сряда след шестмесечно спиране, започнало по време на втората вълна на пандемията в края на октомври, за да бъде удължено през пролетта, когато трета вълна удари страна.

„Мулен Руж” в подножието на Монмартър се отваря в разгара на Belle Epoque Paris през 1889 г., бързо свързан с дивия танц на канкана и увековечен в картините на Анри дьо Тулуз-Лотрек. /БГНЕС