Кандидат на ДПС за общински съветник в Смолян се регистрира за гласуване в друга община, за да подкрепи родата от БСП

Активист на ДПС и знаково лице в листата на партията в Смолян за общински съветници ще се окаже с принос към родната история на предизборните абсурди и шашми.

Велко Велинов Хаджиев е регистриран като втори в листата за общински съветници на партията на Доган и Пеевски в родопския град. През 2021 година той е и кандидат-депутат на ДПС от района и се сочи като перспективен кадър на формацията.

На 29 октомври тази година обаче Велко ще пътува до друга община, в която се е регистрирал да упражни правото си на вот. За тази процедурна мистификация алармират граждани на Смолян. Оказва се, че човекът на ДПС ще пусне бюлетина в село Забърдо, където ще подкрепи с гласа си балдъзата си Здравка и тъст си Валентин Черпоков. Те и двамата са кандидати от партията на Корнелия Нинова БСП. Бащата и дъщерята Здравка участват на местните избори – той иска да става кмет на община Чепеларе, а тя - кметица на село Забърдо.

Валентин Черпоков преди месец узурпира БСП в общината като изхвърли местната структура, която напусна Нинов и се присъедини към Левицата, а той си направи своя листа за кандидат-съветници от роднини и пловдивчани. Черпоков се слави, че до сега е сменил 7 партии и е бил кмет на Забърдо повече от 16 години. Сега младият депесар Велко, който ще практикува изборен туризъм, живее на семейни начала с по-голямата дъщеря на Валентин Черпоков – Росица и чака дете от нея. Тя също е бивш кандидат-кмет и общински съветник в Чепеларе.

Списък на заличените лица в избирателните списъци в местните избори 2023

Оказва се, че още преди месеци Велко се е регистрирал с настоящ адрес в село Забърдо, преди дори да бъде номиниран от ДПС за общински съветник в Смолян. Така политикът не само няма да гласува за себе си и за своята партия, а ще пътува до Забърдо в деня на изборите и ще подкрепи родата. Факт е, че името му е в Списъка на заличените лица от избирателните списъци в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023. Списъкът е публикуван на официалния сайт на Община Смолян.

Хаджиев е официално вписан за гласуване в избирателна секция 13, помещаваща се в забърдовското читалище, където фигурира под номер 65. В Забърдо дори няма издигнат кандидат за кмет от ДПС, така че очевидно целта е зетят и родителите му да подкрепят балдъзата и тъста.

Според юристи чисто законово няма нарушение, въпреки, че е ясно, че Изборният кодекс има бели петна. Но случаят е скандален в морален и вътрешно политически план – хората от Смолян са подведени да избират за общински съветник, човек който не се интересува от изборите там и ще гласува в друга община, давайки лош пример с изборен туризъм.

В района коментират, че явно стремежът към постове и участието в местни избори за семейство Черпокови е безкраен латиноамерикански сериал, превърнат в семеен бизнес, като в него вече участват и зетьовете. /БГНЕС