Канада надви Германия за 28-а световна титла по хокей на лед

Канада надигра Германия с 5:2, за да се поздрави с титлата на Световното първенство по хокей на лед в Тампере, Финландия, печелейки първенството на планетата за 28-и път в своята история. Сами Блейс реализира два пъти, а Лоусън Краус, капитанът Тайлър Тофоли и Скот Лафтън също бяха точни за северноамериканците.


Двата отбора завършиха наравно 2:2 след първите две третини в „Нокия Арена“, но германските хокеисти така и не успяха да удържат именития съперник в третата, в която инкасираха три попадения. „Чувството е страхотно. В Европа сме от месец насам и чакахме момента да играем в мача за златните медали. И сме щастливци, че ги завоювахме“, каза Блейс.

За „кленовите листа“ това бе втори златен медал в последните три години. През 2022 те отстъпиха в спора за трофея от Финландия след продължения. Освен 28-те си титли, канадците имат 16 сребърни и 9 бронзови медала.

Джей Джей Петерка и Даниел Фишбух отбелязаха попаденията за германците. Независимо от надеждите на страната за първо световно злато в историята, тимът трябваше да се задоволи с общо второ сребро и първо от 1953-а насам, когато Западна Германия губи от Швеция. Бундестимът има и две бронзови отличия.

Латвия завоюва първи медал от световни първенства по-рано в неделя, след като удържа САЩ за победа с 4-3 след продължения и се окичи с бронза. Световното първенство по хокей на лед догодина ще се проведе в Чехия. /БГНЕС

Категории: