Камиони с хуманитарна помощ започнаха да влизат в Газа

Камиони с помощи са започнали да влизат в ивицата Газа от Египет около 90 минути след началото на примирието между Израел и бойците на Хамас, съобщи „Гардиън“.

Два от камионите, представляващи египетски организации, носеха знамена с надпис "Заедно за човечеството". На друг беше написано: "За нашите братя в Газа"

Според египетски представител в Газа, ежедневно до края на четиридневното примирие, ще влизат около 130 000 литра дизелово гориво и по четири камиона с газ от египетска страна.

"Двеста камиона, натоварени с храна, лекарства и вода, ще влизат ежедневно за първи път от началото на войната на Израел срещу Ивицата", заяви Диаа Рашван, председател на Държавната информационна служба на Египет.

Рашван съобщи, че Египет ще продължи да приема за лечение групи от ранени хора от Газа и ще улесни евакуацията на чужденци и граждани с двойно гражданство, които са блокирани на територията.

Той посочи, че за първи път от началото на конфликта, Египет ще допусне палестинци, които желаят да влязат в Газа през граничния пункт Рафах. /БГНЕС