Камелия Тодорова: При застой и хаос, културата трябва да е на пиедестал

Музиката е всичко – универсален език и любов. А изкуството и културата – те възпитават, възпитават поколения.

Това заяви пред БГНЕС певицата Камелия Тодорова, един от най-силните гласове в българската соул и джаз музика.

Броени часове преди примата на родната поп и джаз сцена да представи в София авторския си музикален спектакъл „Моят глас“, надигаме завесата зад музикалното преживяване – споделяне и разходка из биографията на Камелия Тодорова.

В спектакъла „Моят глас“ са включени над 30 песни, като Камелия Тодорова сподели, че някои са в пълен вариант, а други са съкратени.

Певицата определя отиващата си 2023 година като тежка. „Но много бързо се изниза, просто неусетно, и въобще времето лети“, добави тя.

Камелия Тодорова си пожела през новата 2024 година Господ да я закриля, Вселената да е с нея и да има ангел пазител. „Това е най-важното, за да ми върви“, добави тя.

Соул и джаз певицата отправи пожелание и към почитателите си – да имат една успешна бъдеща година, в която да реализират себе си, да си обръщат достатъчно внимание, да се обичат, за да могат да обичат и другите.

На въпроса интересува ли се от политика и като човек, и като артист какво е мнението й за политиките в сектор „Култура“, в контекста на протестите на културните дейци, Камелия Тодорова отговори: „Аз съм винаги за протеста, защото ние сме най-пренебрегнати. Що се отнася до политиката – тя почти я няма в момента в България“.

По думите ѝ политиците не се интересуват от това, което се случва с народа. Според нея родните политици си правят техните сметки и разсъждения, които обаче не помагат на обществото и на народа. „И това е, което е най-тежкото всъщност за ситуацията на България в момента“, допълни тя.

Камелия Тодорова коментира и колко важна е за една държава културата и защо трябва да се насърчава. „Точно в такива моменти, когато е в застой политиката, и когато всичко е хаотично, много е важно културата да бъде на пиедестал не за друго, а защото тя възпитава поколенията“, подчерта тя.

Певицата отбеляза, че ние изоставаме с възпитанието на всички поколения в последните години и това се отразява сега.

„Никой не може да отрече, че театърът, киното, музиката са основните неща, с които все пак се възпитава една нация. Вкус, мярка дисциплина – всичко това зависи от изкуството. Нищо не става без него. А то е част от цялата култура“, категорична е Камелия Тодорова, според която музиката няма граници и обединява, защото няма значение вече на какъв език пееш дори, музикалният език е достъпен за всеки.

Певицата добави, че се надявам хората да харесат спектакъла „Моят глас“, който е направила.

„Надявам се догодина да бъдем заедно. В цялата година ще правя турне. И се надявам накрая да направим и един хубав филм. Така че ще я напълним годината, дано само да ни върви“, заяви тя.

Попитана дали би издала малко повече за филма, Камелия Тодорова обясни: „Това е вече съвсем планирано, обаче, не издавам тайната“.

След София, през 2024 г., предстоят дългоочаквани срещи с публиката в Бургас (28 февруари), Плевен (26 март) и други градове. /БГНЕС