Камала Харис: Твърде много палестинци умират в Газа, Израел трябва да ги защити

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че твърде много цивилни палестинци умират в Газа и призова Израел да направи повече, за да ги защити.


Харис проведе пресконференция в кулоарите на срещата на върха COP28, като очертава визията на САЩ за решенията след края на войната. Камала Харис подчерта правото на Израел да се защитава срещу Хамас, но каза, че международното и хуманитарното право трябва да се спазват, отбелязвайки, че твърде много палестинци са били убити.

„Честно казано, мащабът на страданията на цивилните и изображенията и видеоклиповете, идващи от Газа, са опустошителни“, каза вицепрезидентът.

Тя също така очерта визия на САЩ за следконфликтната Газа, като каза, че международната общност трябва да подкрепи възстановяването и палестинските сили за сигурност трябва да бъдат укрепени.

„Искаме да видим обединена Газа и Западния бряг под палестинската власт и палестинските гласове и стремежи трябва да бъдат в центъра на това решение“, заяви тя, добавяйки, че Хамас вече не трябва да управлява Газа.

Подкрепяната от Запада Палестинска администрация управлява части от окупирания Западен бряг. Хамас пое контрола над Газа през 2007 г. от основната партия Фатах на палестинския президент Махмуд Абас.

Планът на Израел за Газа

Израел информира няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки. Междувременно фокусът на Израел е да унищожи Хамас, но и да продължи да предоставя хуманитарна помощ за цивилното население.

„Израел се прицелва в Хамас, брутална терористична организация, която извърши най-ужасното насилие срещу невинни цивилни. Израел полага максимални усилия, за да защити цивилните в Газа“, заяви старши съветникът на премиера Нетаняху Марк Регев.

„Така че, докато се намесваме сега, за да смажем Хамас, ние успоредно с това ще продължим да улесняваме хуманитарната подкрепа за народа на Газа. И това е част от нашето кредо. Това е част от нашата стратегическа цел. За пореден път ще направим всичко възможно, за да държим жителите на Газа, цивилни, извън кръстосания огън между израелската армия и терористите. Това население получава вода, лекарства, храна, подслон", каза още Регев.

Израел ще предложи „пакет за сигурност“ със специални зони и договорености, за да попречи на Хамас отново да застраши мира. Регев обаче подчерта, че Израел не се стреми да претендира за тази буферна зона и да я вземе за себе си.

„Това не означава Израел да отнема територия от Газа – напротив – това е създаване на зони за сигурност, която ограничава способността на хората да влизат в Израел, за да убиват нашите хора. Това е здрав разум“, подчерта старши съветникът.

БГНЕС припомня, че воюващите страни се обвиняват взаимно за пропадането на седемдневното примирие, по време на което Хамас освободи заложници в замяна на палестински затворници, държани в израелски затвори.

Премиерът Бенямин Нетаняху подчерта, че войната ще продължи до ликвидирането на Хамас. Целите на Израел включват "ликвидирането на ислямисткото движение" и "освобождаване на всички израелски заложници".

Израелски преговорен екип в Катар беше изтеглен от Мосад по искане на Нетаняху, тъй като преговорите за удължаване на примирието между Израел и Хамас са стигнали до "задънена улица". /БГНЕС