Калин Стоянов: Няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни

България не е приела никакви условия за приемане на бежанци от Афганистан, Сирия и т.н. Няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на БГНЕС.

Стоянов обясни, че ангажиментът на България е свързан със задълженията по Дъблинския регламент. „Няма и не можем да приемем хора, за които не сме отговорни. Заявените трансфери от Австрия към България за миналата година са 193, като от тях са осъществени 113“, каза той.

Вътрешният министър подчерта, че се правят прогнози, включително и сега за местата за настаняване и всичко е в рамките на обичайния прием, както е в последните години.

„Страната ни може да поиска по всяко едно време солидарност от ЕС. Никоя държава няма да бъде натоварена повече от всички останали“, допълни още той.

Стоянов добави, че това, че ще дойдат повече служители на „Фронтекс“ е добре за нас. „Това ще ни окаже съдействие за държавната граница“, поясни той.

Вътрешният министър коментира, че взаимодействието с турската страна е изключително важно по много направления и конкретно по границата. „Очакваме на 1 февруари турският вътрешен министър да дойде в България“, съобщи Стоянов.

/БГНЕС