Проф. Калин Янакиев: Гласувалите ясно показват, че започва краят на доминацията на ГЕРБ

С вота си вчера, българите ясно показаха, че нетърпимостта към досегашния популистко-олигархичен модел ГЕРБ и патриотите е станал практически нетърпим за тях и те го отхвърлиха. Въпреки че ГЕРБ има малко над 25%, ако трябва да съберем вота за всички формации, които декларираха, че са против този модел, са в пъти са повече. Така че оттук нататък започва бавният, постепенен и сигурно мъчителен край на доминацията на епохата ГЕРБ, която ни владееше почти 10 г. Това каза в телефонно интервю за БГНЕС философът проф. Калин Янакиев.

„Вторият интересен извод е, че противниците на този популистко-олигархичен модел са силно фрагментирани. Те се намират в две културно политически групи, като едната от тях се състои от разумните хора на България, а другата – от леко инфантилните политически неясни като профил привърженици на фенклуба на Слави Трифонов. Интересното в това второ явление, в страната ни е, че БСП ясно показа, че се намира в много дълбока криза и това ще стане съвсем ясно, ако се окаже, че партията на Слави Трифонов изпреварва БСП“, коментира Янакиев.

Той добави, че през годините левицата не е успяла да се превърне в нормална европейска лява партия.

„Тя се луташе между дежурни и невдъхващи на никого доверие леви послания и популистки консерватизъм, като отгоре на всичко никога не се прости със сантиментите си към комунистическото си минало и поради тази причина си остана партията на бившите комунисти. А те по чисто природни причини все повече и повече намаляват в нашата страна. БСП не успя да се възползва от протестния взрив през лятото на миналата година и не генерира никакви печалби от въставането на българския народ срещу модела „Борисов“, каза още философът.

Калин Янакиев отбеляза, че вчерашният вот е опровергал прогнозите на социолозите и дежурните говорещи глави по телевизиите, които не са прогнозирали доброто представяне на „Демократична България“.

„Каквото и да говорят днес и утре ще трябва да се признае, че резултатът на ДБ доста надмина техните предвиждания, с повече от т.нар. 3% в рамките на статистическата грешка. Всички социологически агенции даваха между 5 и 8%. Ние имаме един резултат от малко над 10%, най-вероятно. Това означава, че ако тази формация запази своето единство, ако има принципно поведение в следващия парламент, който ще бъде краткотраен като живот, би могла да повиши своите резултати за в бъдеще. Тя успя да покаже на демократичните градски български хора, че не е маргинална и че би могла да има доста по-голям от настоящия успех. Ако следващите избори бъдат до края на тази година и ако ДБ запазят своето единство, със сигурност партията би могла доста да повиши резултата си, защото оттук нататък никой няма да може да казва, че т.нар. градска десница е маргинална група. Тя показа, че има потенциал“, анализира Янакиев успеха им.

По отношение на вота в чужбина и отреденото първо място на „Има такъв народ“, той коментира, че вотът там до голяма степен повтаря този тук.

„Това показва по някакъв начин професионалния профил на онези български граждани, които живеят в чужбина. Голяма част от тях, не всички, са в прослойката на обикновените работници. Те най-вероятно са дали най-многобройно своя вот за фенклуба на Слави Трифонов. Не мога да го нарека партия, тъй като не виждам какъв е политическият профил на тази организация. Единственото, с което тя се характеризира е, че е против статуквото и против ГЕРБ. Втора е ДБ, което означава, че по-добре поставените, по-културните наши сънародници там имат ясна представа кой може да сложи край на доминацията на ГЕРБ, в позитивен смисъл. Гласовете за ДПС от Турция, очевидно не са чак толкова много, колкото се очакваха“, коментира философът.

Сериозно впечатление прави крахът на ГЕРБ зад граница, който е още по-голям, отколкото в България.

„Важното е, че партия ГЕРБ търпи същински крах в средите на гласувалите ни сънародници в чужбина. Това е позорен крах. Тя е на четвърто място. Мисля, че сумарно и в България, и в чужбина, гласувалите ясно показват, че започва краят на доминацията на партия ГЕРБ, която в последните години, особено в последния мандат, от популистки дясна партия се превърна в популистки олигархична клика, която бавно и постепенно стана нетърпима за българските граждани“, заяви Янакиев.

Той е коментира, че не може да си представи правителство, доминирано от ГЕРБ след вчерашните резултати.

„Всеки опит ГЕРБ, след руинирането си вчера, да се задържи на някаква властова позиция, ще доведе до взрив в страната. Идва пролет, идва лято, това са сезоните, в които българите с най-голямо желание протестират и те няма да понесат подмяната на техния вот с някакви безпринципно политически комбинации. За мен най-голямата неизвестност - това е поведението на депутатите, които вкарва фенклубът на Слави Трифонов. Ако те решат да отстъпят от онова, което генерира подкрепа за тях, анти ГЕРБ политиката, те ще попаднат под ударите на гнева на българския народ“, убеден е философът.

По думите му при тези резултати и ясна и категорична загуба за ГЕРБ няма как да бъде съставено правителство и най-вероятният сценарий е скорошни нови парламентарни избори. Според него позитивен път за България ще има едва тогава, когато ГЕРБ излезе окончателно от властта.

Калин Янакиев коментира, че дори президентът Румен Радев да състави служебно правителство, то ще работи два-три месеца и основната му задача ще е да организира предсрочните избори, което по никакъв начин не е притеснителен факт./БГНЕС