Калън: Гърция спираше РСМ за НАТО 11 г., срещата в Мадрид няма допринесе за присъединяването на Швеция и Финландия

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че прожектирането на изображения на терористичната организация YPG/PKK върху сгради в Стокхолм е един от най-ярките примери за това колко разгърната е терористичната организация ПКК в тази страна и колко разглезена е тя.

"Преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО няма да напреднат, докато шведското правителство не предприеме стъпки за прекратяване на провокациите", подчерта Калън, цитиран от Анадолската агенция.

Ибрахим Калън разговаря с финландци за НАТО

Той се срещна със студенти в рамките на конференцията на университета Хаджеттепе на тема "Технологии, забавления, дизайн".

Като припомни, че преди две седмици в Анкара пристигнаха шведска и финландска делегация, Калън добави: "Оттогава насам ясно и недвусмислено изложихме собствените си основни принципи за това как ще протече този процес, както чрез телефонна дипломация, така и чрез обмен на съответните документи".

Той каза още: "Прекратяването на съществуването на терористични организации като ПКК, PYD, YPG, ФЕТО, DHKP-C и техните подставени организации, особено в Швеция и Финландия, както и предотвратяването на събирането на пари, набирането на хора, дейностите и пропагандата срещу Турция е в основата на нашите очаквания".

Като припомня, че изображения на терористичната организация YPG/PKK са били прожектирани върху сгради в шведската столица Стокхолм, Калън подчерта: "Всъщност тези снимки са един от най-ярките примери за това колко разгърната е терористичната организация ПКК в тази страна и колко е разглезена. Ако шведското правителство не предприеме стъпки, за да сложи край на това и да го премахне напълно, със сигурност няма възможност за напредък в тези преговори."

"Не смятаме срещата на върха в Мадрид за исторически повратна точка в шведско-финландския процес на присъединяване. Ако си спомняте, в миналото ние принципно подкрепяхме политиката на отворени врати за НАТО. Но този принцип е формулиран с единодушни мерки в рамките на НАТО. Например Гърция 11 години се противопоставяше на членството на РС Македония само заради проблема с името и 11 години не допускаше РС Македония до членството", припомни Ибрахим Калън.

Среща на върха на НАТО в Мадрид

Запитан дали президентът Реджеп Тайип Ердоган ще проведе среща с делегации от Швеция и Финландия, Калън отговори: "Разбира се, там присъстват 30 държави. Ето защо, както на всяка среща на върха, в рамките на срещата ще се проведат двустранни, тристранни и многостранни срещи“.

Като подчерта, че Турция ще участва в тази среща на върха като един от най-важните членове на НАТО от 70 години насам, Ибрахим Калън каза: "Всички знаят, че Турция, която разполага с втората по големина армия в НАТО, играе ключова роля в охраната на южния фронт на НАТО."

Той припомни, че Испания е една от страните, които най-добре разбират опасенията на Турция за сигурността. Като страна, която в миналото е трябвало да се бори с тероризма на ЕТА, тя е една от държавите, които ясно разбират как и защо Турция се бори с ПКК и сродни на нея фронтови организации като ФЕТО. /БГНЕС