Какво следва след разпадането на управляващата коалиция в Румъния

Разпадането на управляващата коалиция в Румъния изправя Социалдемократическата партия (СДП) пред опасността да падне от власт.

По-малкият партньор в управлението, Алианса на либералите и демократите (ALDE) се оттегли и остави правителството на Виорика Дънчила уязвимо при вот на доверие в парламента. Дънчила има 45 дни да поиска такъв вот от депутатите, но тя написа във Фейсбук, че правителството й ще продължи да управлява "с помощта на политици, които имат куража да подкрепят този процес." Кризата настъпи, след като лидерът на ALDE, бившия премиер Калин Попеску-Търичану обяви, че е загубил доверие в политиката на СДП и оттегля партията си от управлението. Това стана, след като не беше удовлетворено искането на Попеску-Търичану, да е единственият кандидат за президент на проправителствените партии в предстоящите през есента избори. Вместо него, СДП предпочете да издигне Виорика Дънчила, като конкурент на заемащия поста Клаус Йоханис. Въпреки тежката ситуация за СДП, на които не достигат 25 депутати за мнозинство в парламента, не е сигурно, че ще има предсрочни избори. Дънчила може да потърси коалиция с Демократичния алианс на унгарците в Румъния. Дори това да не проработи, анализатори смятат, че опозицията е разпокъсана и не иска избори. "Не виждам много други партии да бързат да вземат управлението", казва политическият коментатор Кристиан Патрашкониу.

"В момента, изчакване на изборите е най-рационалната политическа позиция“, допълва той. Следващите парламентарни избори в Румъния трябва да са през 2020 г. На евроизборите през пролетта гласоподавателите се обърнаха срещу управляващите, като подкрепата за СДП беше почти наполовина, в сравнение с получените гласове на изборите за парламент през 2016 г. ALDE също претърпяха загуби, като изобщо не преминаха минималния праг за изпращането на евродепутат. Оттеглилият се партньор на СДП имаше няколко министри и сега Виорика Дънчила трябва да търси техни заместници. Управлението на СДП може и да продължи, но партията едва ли ще е способна да прокарва определена политика, а ще трябва да поотделно да търси подкрепа за всеки закон, предложен в парламента. /БГНЕС ----------- Анализ на агенция Ройтерс.